Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Službu včasnej intervencie v Prievidzi využíva desať rodín

Ilustračné foto Foto: TASR/Dano Veselský

Najmladšie dieťa, ktoré využíva službu, má jeden rok, najstarší klient je vo veku šesť rokov.

Prievidza 20. septembra (TASR) - Prostredníctvom svojej služby včasnej intervencie pomáha Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi desiatim rodinám so zdravotne znevýhodnenými deťmi. S jej poskytovaním začalo Domino ako prvé v Trenčianskom kraji v marci. Mamy, ktoré novú službu využívajú, ju podľa svojich slov považujú za veľkú pomoc.

"Hlavne pre Miška je to veľká pomoc. Prišli sme aj na ďalšie veci, začína konečne rozprávať, je viac akčnejší a živší, predtým bol apatickejší. Najmä sa vylúčili diagnózy, na ktoré sme mali podozrenie. Mám nádej do budúcna a verím, že bude človek ako každý iný," skonštatovala Miriama Danišková, ktorá chodí do Domina so svojím synom. Služba včasnej intervencie podľa jej ďalších slov pomáha aj jej, vníma ju ako psychickú podporu, keď sa cíti zle alebo je vyčerpaná.

So svojím synom Lukášom využíva službu včasnej intervencie i Danka Fajerová. "Začali sme rehabilitovať, keď mal zhruba desať mesiacov. Takže ja osobne by som privítala, keby centrum vzniklo tak o dva roky, o dva a polroka skôr. Mám skúsenosť, že to, čo ponúkajú nemocnice, nestačí na zlepšenie vývinu dieťaťa. Takže ako som sa dozvedela o tejto možnosti, tak som potom hneď skočila, pretože hľadám rôzne možnosti, aby bola rehabilitácia čo najpestrejšia," priblížila.

"Je to polroka, čo funguje služba včasnej intervencie, doteraz nás oslovilo desať rodičov, ktorým vlastne poskytujeme túto službu a myslím si, že ohlasy sú veľmi pozitívne," skonštatovala riaditeľka CSS Domino Iveta Lauková. "Momentálne poskytujeme túto službu väčšinou obyvateľom Prievidze, ale máme už aj klientov z Handlovej. Myslím si, že do budúcna to bude poskytované v rámci okresu Prievidza," dodala.

Najmladšie dieťa, ktoré využíva službu včasnej intervencie, má jeden rok, najstarší klient je vo veku šesť rokov. V centre poskytujú rodinám nielen sociálne poradenstvo, odborné a psychologické konzultácie, ale zabezpečujú aj rehabilitácie, hipoterapiu, fyzioterapiu či plávanie. Službu realizuje centrum ambulantnou a terénnou formou.