Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Nezvyčajne teplý január spôsobil, že rozkvitla kalina aj snežienky

Na snímke januárový kvet kaliny voňavej Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na Slovensku nie je kalina voňavá veľmi známa.

Malinová 14. januára (TASR) – Nezvyčajne teplý január na hornej Nitre mýli rastliny. Niektorým ovocným stromom alebo okrasným kríkom sa nebezpečne nalievajú puky. V podhorskej dedinke Malinová sa prekvapení obyvatelia zastavujú pred chalupou Milana Naštického z Prievidze. Neveľký krík pri jeho plote tam totiž zakvitol drobnými ružovkastými kvietkami, ktoré okrem toho aj príjemne voňajú.

Chalupár nie je prekvapený. Nevie síce, ako sa táto drevina volá, no podľa neho je ojedinelá. Možno od 60. rokov minulého storočia podobný krík rástol pred domom jeho rodičov v Prievidzi. Pri miernej zime vraj kvitol každý rok okolo Vianoc alebo aj v januári. Pred pár rokmi si priniesol a zasadil pri chalupe z neho odnože. Podľa odbornej literatúry ide o kalinu voňavú pochádzajúcu z Číny. Na Slovensku nie je veľmi známa. Jej kvety sú odolné voči mrazom, ak má podmienky, skutočne rozkvitne aj uprostred zimy.

Na snímke januárové snežienky jarné
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Ďalšou zaujímavosťou v Malinovej je, že v záhrade rodičovského domu Jozefa Minicha už rozkvitli aj zvyčajní poslovia jari, biele snežienky. Vlani sa ich prvé kvietky objavili až koncom februára. "Prekvapením je, že v tomto roku zakvitli už v polovici januára. Nie je to síce taká zvláštnosť, pretože asi pred desiatimi rokmi kvitli takisto v tom istom čase. Vtedy ich bolo ich oveľa viac ako teraz a zima bola mierna. Teraz ich menej, som preto presvedčený, že väčšie mrazy ešte len prídu," konštatoval Minich.