Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Kolekciu zvierat v bojnickej zoo rozšírili o damany stepné

Bojnická zoologická záhrada. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Daman stepný je rozšírený predovšetkým vo východnej Afrike, jeho potravu v prírode tvoria výlučne listy a výhonky akácií.

Bojnice 16. novembra (TASR) - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach obohatili zástupcovia nového druhu - damana stepného. Zoo ich vo svojej histórii chová po prvý raz, informovala jej hovorkyňa Simona Kubičková.

"Návštevníkov možno prekvapí, že damany sú najbližšími príbuznými slonov. Majú pomerne krátke končatiny s nechtovými kopýtkami, na ktoré našľapujú pri behu. Dokážu veľmi dobre skákať, pohybovať sa v korunách stromov a po skalách," priblížila Kubičková.

Daman stepný je rozšírený predovšetkým vo východnej Afrike, jeho potravu v prírode tvoria výlučne listy a výhonky akácií. "Damany stepné sú na rozdiel od bežne chovaných damanov skalných v zoologických záhradách mimoriadne vzácne. Aktuálne chová necelých 60 jedincov iba 11 európskych zoo," objasnil zoológ Michal Sloviak.

Zástupcov nového druhu získala bojnická zoologická záhrada zo Zoo Antwerpy v Belgicku. Návštevníci ich môžu vidieť v presklenej spoločenskej expozícii v pavilóne slonov.