Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Toto je príčina minuloročného pádu lietadla v Prievidzi

Na archívnej snímke malé motorové lietadlo, dolnoplošník Čmelák Z-37, ktorý sa zrútil na letisku v Prievidzi popoludní 16. septembra 2017. Foto: TASR Prezídium HAZZ v Bratislave

Nehoda si vyžiadala život 31-ročného pilota z Ilavy a zranenia ďalších dvoch ľudí z Dubnice nad Váhom, ktorí s ním v lietadle boli.

Prievidza 9. apríla (TASR)- Príčinou leteckej nehody motorového lietadla na letisku v Prievidzi, ktorá si v septembri minulého roka vyžiadala život pilota, bolo vykonanie ostrej – medznej stúpavej pravej zákruty s osobami na palube, v malej výške, na hranici výkonových možností lietadla s následnou stratou rýchlosti v hornej fáze letu. Akrobatické lety nie sú povolené. Vyplýva to zo záverečnej správy Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú útvar zverejnil na stránke ministerstva.

K pádu jednomotorového dolnoplošníka Čmelák Z-37 došlo počas Dňa otvorených dverí prievidzského aeroklubu 16. septembra 2017 popoludní, a to počas letovej ukážky s ďalším lietadlom. Nehoda si vyžiadala život 31-ročného pilota z Ilavy a zranenia ďalších dvoch ľudí z Dubnice nad Váhom, ktorí s ním v lietadle boli. Žena utrpela ťažké zranenia, muž ľahké poranenia viacerých častí tela. Lietadlo dubnického aeroklubu bolo následkom pádu zničené.

Z vyšetrovania útvaru ďalej vyplynulo, že pilot mal platné kvalifikácie na vykonanie letu a v zápisníku letov nemal zaznamenané absolvovanie výcviku na vykonávanie skupinových letov. Lietadlo malo platnú dokumentáciu, nevykazovalo žiadnu poruchu pred vzletom ani počas letu a spĺňalo podmienky letovej spôsobilosti. Muž a žena, ktorí boli v lietadle počas nehody, neboli podľa záverov vyšetrovania pripútaní bezpečnostnými pásmi. Pri analýze letu sa vyšetrovatelia opierali o výpovede svedkov, poskytnutú dokumentáciu a videozáznam letovej ukážky. Pilot nebol podľa lekárskych a patologických nálezov ovplyvnený návykovými látkami. Nemal ani akútne alebo chronické chorobné zmeny, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť jeho pozornosť a konanie v čase nehody alebo mohli byť v príčinnej súvislosti s jeho smrťou.