Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčianska univerzita má nové kreatívne centrum

Na snímke pohľad do novootvorených priestorov Kreatívneho centra Trenčianskej univerzity, ktoré slávnostne otvorili 22. januára 2024 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na ploche asi 850 štvorcových metrov je päť remeselných dielní, priestory na podporu kreatívnej tvorby, denná kaviareň, prednáškové priestory či výstavný priestor.

Trenčín 22. januára (TASR) - Motivovať študentov a absolventov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne k podnikateľským zručnostiam a tvorivosti bolo hlavným cieľom zriadenia kreatívneho centra. Otvorili ho v pondelok v priestoroch fakulty špeciálnej techniky. Informoval o tom rektor TnUAD Jozef Habánik.

Centrum vzniklo v rámci výzvy Ministerstva kultúry SR na mobilizáciu kreatívneho potenciálu v regiónoch. Jeho súčasťou sú remeselné dielne pre začínajúcich podnikateľov, živnostníkov, remeselníkov a študentov.



"Zámerom zriadenia kreatívneho centra je násobiť potenciál pre špičkové štúdium, technológie, inovácie a vytvárať prostredie motivujúce študentov a absolventov k podnikateľským zručnostiam, rozvíjaniu talentu a tvorivosti," uviedol rektor s tým, že v centre vzniklo 20 nových pracovných miest a počíta sa s príležitosťami pre 130 jednotlivcov, ktorí budú môcť využívať všetky poskytované služby.

Na ploche asi 850 štvorcových metrov je päť remeselných dielní, priestory na podporu kreatívnej tvorby, denná kaviareň, prednáškové priestory, výstavný priestor, galéria remeselných a umeleckých produktov, ale aj oddychová zóna.

Projekt počíta aj s využitím potenciálu študijných programov fakulty priemyselných technológií z oblasti textilnej technológie, dizajnu, návrhárstva a materiálového inžinierstva, ktoré sú priamo napojené na odvetvie kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Celkové náklady na vybudovanie centra boli naplánované na 4,29 milióna eur. Na technológie v remeselných dielňach bola vyčlenená suma 2,92 milióna eur, na rekonštrukčné a stavebné úpravy 340.000 eur. TnUAD projekt spolufinancovala sumou 214.000 eur.