Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčín vyčlenil na zimnú údržbu ciest 250.000 eur

Iustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Každoročne býva zimná údržba miestnych komunikácii v Trenčíne najnáročnejšia na najväčšom mestskom sídlisku Juh, kde je svahovitý terén a veľké množstvo zaparkovaných automobilov.

Trenčín 17. januára (TASR) – Mesto Trenčín minulo počas novembra a decembra 2015 na zimnú údržbu miestnych komunikácií necelých 19.000 eur. V rozpočte mesta na rok 2016 je na zimnú údržbu vyčlenených 250.000 eur.

Podľa hovorkyne mesta Eriky Ságovej v Trenčíne zabezpečuje údržbu komunikácií spoločnosť Marius Pedersen. Každoročne býva zimná údržba miestnych komunikácii najnáročnejšia na najväčšom mestskom sídlisku Juh, kde je svahovitý terén a veľké množstvo zaparkovaných automobilov.

"Pohotovosť zimnej údržby miestnych komunikácií vyhlasuje správca denne na základe predpovede počasia. Zmluvný partner na výkon zimnej údržby zabezpečuje pri vyhlásení pohotovosti výkon činnosti dispečera a zamestnanca zimnej údržby. Cena výkonu práce dispečera je 17,0484 eura na hodinu a zamestnanca je 2,9875 eura na hodinu," doplnila trenčianska hovorkyňa.

V rozpočte Považskej Bystrice je podľa hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej vyčlenených na zimnú údržbu 312.000 eur, z nich doteraz vyčerpali 33.000 eur. "Zimnú údržbu zabezpečuje spoločnosť Megawaste podľa požiadaviek mesta. Vzhľadom na priaznivé poveternostné podmienky bola pohotovosť minimálneho počtu vozidiel zabezpečovaná až od 24. novembra 2015, plná pohotovosť bola na základe predpovedí vyhlásená od 4. januára. Mesačná čiastka za zabezpečovanie 24-hodinovej pohotovosti zimnej údržby je 27.000 eur. Najnáročnejšia údržba je v kopcovitých častiach mesta - sídlisko Rozkvet, Hliny, Dedovec, Hliníky a z mestských častí Podmanín, Milochov, Praznov," doplnila Kováčiková.

Zimnú údržbu komunikácii v meste Púchov zabezpečuje Podnik technických služieb mesta (PTSM). Podľa jej riaditeľa Jána Krajčoviča zimná pohotovosť pracovníkov sa začína 15. novembra a trvá do 15. marca. V zimnej pohotovosti je celkom 21 pracovníkov, ktorí sa striedajú v týždňových intervaloch. Počas pohotovosti musia byť pracovníci k dispozícii a na výkon zimnej údržby nastupujú na pokyn dispečera.

"Zimná údržba je zabezpečovaná prostredníctvom troch traktorov s radlicami, malotraktorom s čelnou radlicou, dvomi malými sypačmi s čelnými radlicami a veľkým sypačom s čelnou radlicou. Okrem toho má PTSM zazmluvnené dva traktory, ktoré vykonávajú zimnú údržbu v prímestských častiach. Okrem pracovníkov, ktorí vykonávajú obsluhu mechanizmov, sú v pohotovosti aj dvaja pracovníci, ktorí ručne čistia a posýpajú miesta mimo dosahu techniky. Ide najmä o úzke chodníky s veľkou intenzitou pohybu, schody, nájazdové plošiny a pod. Mesto Púchov vyčleňuje na zimnú údržbu komunikácii ročne približne 66.000 eur. Zimná pohotovosť pracovníkov stojí 1328 eur mesačne. Náklady na samotný výkon zimnej údržby predstavovali od novembra minulého roku 7505 eur," uviedol Krajčovič.

Mesto Myjava má v rozpočte na túto zimu vyčlenené finančné prostriedky v objeme 270.000 eur. Podľa hovorcu mesta Mareka Hrina sa suma skladá zo zazmluvnenej čiastky pre spoločnosť Brantner, pre Správu majetku mesta Myjava (spoločnosť s majetkovou účasťou mesta) a niekoľkých menších dodávateľov, ktorí v prípade potreby pomáhajú zabezpečovať zimnú údržbu v centre kopaničiarskeho regiónu.

"Mesto má spracovaný plán zimnej údržby, ktorý definuje povinnosti dodávateľov, stanovuje priority pri udržiavaní komunikácií (odhŕňanie, posyp, poradie ulíc a komunikácií) a určuje, kedy sa vyhlasuje pohotovosť a kto a kedy ju bude mať. Vzhľadom na doterajší priebeh zimy evidujeme k 31.12.2015 vyfakturované služby za 1652 eur. Vzhľadom na geografickú polohu Myjavy a typ osídlenia je najnáročnejšia údržba práve pri osadách na kopaniciach," doplnil Hrin.