Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj sa chce zapojiť do bezpečnostného auditu k školám

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Zvýšeniu úrovne bezpečnosti v školách bráni nedostatočné finančné krytie preventívnych aktivít, nedostatok školských psychológov a iných odborných zamestnancov v školách a nedostatok odborníkov.

Trenčín 15. januára (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa ako zriaďovateľ 38 stredných škôl a dvoch školských zariadení plánuje zapojiť do avizovaného bezpečnostného auditu, ktorý poukáže na medzery v zabezpečení bezpečnosti v školách. Následne sa vypracuje systém odporúčaní na zvýšenie opatrení pre konkrétnu školu. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

"Je potrebné systematické vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov škôl v oblasti prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti, aby presne vedeli, aké kroky majú podniknúť a kedy a na koho sa môžu obrátiť. Čiastočne by mohol situácii pomôcť projekt Policajného zboru na ochranu mäkkých cieľov v školách, v rámci ktorého má každá škola v kraji prideleného policajta na účely poskytnutia metodickej a praktickej pomoci pri riešení konkrétnych problémov a incidentov," uviedla hovorkyňa.

V stredných školách v pôsobnosti TSK sú podľa nej aktuálne zavedené bezpečnostné opatrenia ako kamerový systém najmä vo vstupných priestoroch školy, vzdelávacie prednášky a besedy s pracovníkmi Policajného zboru, preventívne aktivity, zvýšený pedagogický dozor pred vyučovaním, počas prestávok na chodbách školy a v šatni a evidencia návštev školy.

Zvýšeniu úrovne bezpečnosti v školách bráni nedostatočné finančné krytie preventívnych aktivít, nedostatok školských psychológov a iných odborných zamestnancov v školách a nedostatok odborníkov (psychológov, psychiatrov) a dlhá čakacia lehota na odbornú konzultáciu či vyšetrenie.