Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Vážska cyklotrasa má dostať cyklistov mimo frekventovaných ciest

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mala by byť dlhá okolo 100 kilometrov, začínať pri obci Plevník-Drienové v Považskobystrickom okrese a končiť pri Hornej Strede v okrese Nové Mesto nad Váhom

Trenčín 10. augusta (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj chce prepojiť územie kraja tzv. Vážskou cyklotrasou. Mala by byť dlhá okolo 100 kilometrov, začínať pri obci Plevník-Drienové v Považskobystrickom okrese a končiť pri Hornej Strede v okrese Nové Mesto nad Váhom. Mala by kopírovať rieku Váh a jeho derivačný kanál a na väčšinu úsekov cyklotrasy chce TSK využiť ochranné hrádze Váhu a kanála.

Ako TASR informovala hovorkyňa TSK Petra Hinková Čimová, Vážska cyklotrasa bude slúžiť obyvateľom kraja na bezpečnú dochádzku do zamestnania, čím bude spĺňať atribúty dopravnej trasy. „Bude akousi chrbticou, na ktorú sa budú napájať na Považí cyklodopravné trasy v intravilánoch miest a obcí. Okrem cyklodopravného účelu by mala poskytovať zaujímavé športové vyžitie pre rodiny s deťmi, pre korčuliarov a všetkých, ktorí si radi odbehnú aj za kultúrnymi pamiatkami TSK,“ priblížila krajská hovorkyňa.

Ako dodala, Trenčiansky kraj je krajom hradov a zámkov, ale aj tisícich chutí a tieto myšlienky chce TSK presadzovať aj prostredníctvom Vážskej cyklotrasy. Pôjde podľa nej o inšpiratívnu a modernú formu rozvoja turizmu a cestovného ruchu. „Návštevníci si môžu pozrieť naše pamiatky, aktívne športovaním tráviť voľný čas alebo si oddýchnuť v kúpeľoch, či ochutnať tradičnú kuchyňu. Cieľom Vážskej cyklotrasy je dostať cyklistov mimo frekventovaných ciest, čo zvýši najmä ich bezpečnosť a oveľa viac ľudí bude využívať bicykel na cestu do práce, za zábavou či oddychom,“ doplnila Hinková Čimová.

„V najbližších mesiacoch sa začne so spracovaním predprojektovej štúdie Vážskej cyklotrasy, ktorá bude financovaná v rámci výzvy Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na daný projekt, ktorý bude zameraný na realizáciu euroregionálnych aktivít na rok 2014,“ dodala krajská hovorkyňa s tým, že TSK počíta v rámci tohto projektu s čerpaním finančných prostriedkov z fondov EÚ.

V TSK je momentálne vyznačených 1487 kilometrov cykloturistických trás, ale iba asi 25 kilometrov cyklodopravných trás, ktoré sú však väčšinou roztrúsené po mestách (Nemšová, Brezová pod Bradlom, Trenčín, Považská Bystrica, Prievidza).