Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

V Handlovej vybudujú kompostáreň na spracovanie rozložiteľného odpadu

Kompostáreň bioodpadov. Foto: TASR/František Iván

Samospráva mesta bola úspešná so svojou žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) a z fondov Európskej únie dostane na projekt asi 860.000 eur.

Handlová 12. decembra (TASR) - V Handlovej pribudne kompostáreň na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), ktorej súčasťou bude i technika. Samospráva mesta bola úspešná so svojou žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) a z fondov Európskej únie dostane na projekt asi 860.000 eur.

Projekt s názvom Zavedenie triedeného zberu a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu v meste Handlová počíta s vybudovaním kompostárne s výmerou 40 x 26 metrov, ktorá by mala vzniknúť na skládke odpadu na pozemku mestskej spoločnosti Hater Handlová. "V kompostárni bude prebiehať spracovanie časti biologicky rozložiteľného odpadu štiepkovačom alebo traktorom poháňaným miešacím vozom s hydraulickou rukou. Táto biomasa bude vyskladňovaná na kompostovaciu plochu a bude sa pravidelne prekopávať prekopávačom od traktora. Po dozretí bude kompost preosievaný preosievačom a frakcie budú ďalej využité," uviedol Peter Cagáň z referátu regionálneho rozvoja a strategického plánovania Mestského úradu (MsÚ) v Handlovej.

Súčasťou plánovanej investície je podľa neho aj nákup technologického vybavenia potrebného na spracovanie BRO a zakúpenie dvoch veľkostí kompostérov pre handlovské domácnosti. Pre rodinné domy to budú nádoby s objemom 240 litrov a pre obytné domy s objemom 1100 litrov.

Financie na projekt schválilo radnici Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 905.969,32 eura, NFP je vo výške 860.670,85 eura. Mesto sa na financovaní bude podieľať sumou vo výške piatich percent, čo je 45.298,47 eura.

Súčasťou procesu sú dve verejné obstarávania, na stavbu kompostárne a na technologické vybavenie. "Súťaž na stavbu kompostárne je už v procese hodnotenia ponúk, ponuky v súťaži na tovary sa budú otvárať v polovici decembra. Verejné obstarávania po ich ukončení pôjdu ešte na kontrolu ministerstvu, potom sa uzavrie zmluva a môže sa začať s realizáciou," dodal Cagáň. Začiatok stavby kompostárne chce samospráva zabezpečiť v apríli budúceho roka, konečný termín projektu naplánovala na február 2018.

Pred implementáciou projektu zabezpečí handlovská radnica i osvetovú akciu pre obyvateľov, ktorí by sa počas nej mali dozvedieť, ako majú nakladať s BRO a ktoré odpady môžu kompostovať.