Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V lesoparku Brezina začali po troch rokoch opäť s ťažbou dreva

Na ilustračnej foto mamička s kočíkom na prechádzke v trenčianskom lesoparku Brezina. Foto: FOTO TASR/AP

Aj v minulosti sa v lesoparku odstraňovali suché a poškodené stromy, ktoré ohrozovali návštevníkov.

Trenčín 30. septembra (TASR) – V lesoparku Brezina v Trenčíne sa tento mesiac po troch rokoch opäť začalo s ťažbou dreva. Odstránia sa suché a poškodené stromy a prebierkovými zásahmi sa uvoľnia mladé a perspektívne dreviny.

Podľa Ivana Jančičku z Mestského hospodárstva a správy lesov (MHSL) aj v minulosti sa v lesoparku odstraňovali suché a poškodené stromy, ktoré ohrozovali návštevníkov. Dôležité boli tiež pravidelné výchovné prebierkové zásahy. „Všetko sa to dialo v zmysle lesného hospodárskeho plánu s tým, že takto vyťažená drevná hmota šla na odpredaj. V posledných troch rokoch sme však ťažbu suchých a poškodených stromov na Brezine nevykonávali, a ak, tak len čiastočne,“ skonštatoval Jančička.

Dohľad nad prácami má odborný lesný hospodár a kontrolu vykoná štátna správa v odbore lesníctva. „Lesný hospodár vopred vyznačí farbou drevnú hmotu, ktorá je určená na výrub, a dohliadne na to, aby bolo vyťažené a odvezené len určené množstvo dreva,“ doplnil Jančička s tým, že plochy po ťažbe upracú pracovníci MHSL.

Miesta, kde sa bude ťažiť drevo, pracovníci MHSL označia. Návštevníci lesoparku sú povinní ho rešpektovať a nemôžu vstupovať do lokalít, kde im môže hroziť nebezpečenstvo. Pôjde o čiastkové úseky lesoparku. Na Brezine tak bude vždy dosť miesta na rekreáciu a oddych. Starostlivosť mesta o lesy nie je len o ťažbe dreva, každoročne mesto zabezpečí prostredníctvom svojho odborného lesného hospodára vysadenie priemerne 3000 mladých stromčekov na vzniknutých rúbaniskách.