Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

V Oslanoch zmodernizujú ďalšiu časť osvetlenia za viac ako 60.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Na tento účel získala samospráva prostriedky z fondov Európskej únie.

Oslany 11. januára (TASR) - Modernizácia verejného osvetlenia za viac ako 60.000 eur čaká obec Oslany v okrese Prievidza. Na tento účel získala samospráva prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ). V krátkom období ide už o druhý úspešný projekt, na ktorý obec získala nenávratné finančné zdroje z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, povedal dnes pre TASR starosta Oslian František Priekala

Výsledkom aktuálneho projektu oslianskej samosprávy má byť skvalitnenie technickej infraštruktúry obce. Vzhľadom na nedostatočný, technicky a morálne zastaraný stav verejného osvetlenia budú v rámci modernizácie a skvalitnenia pôvodné svietidlá demontované a nahradené modernými úspornými LED svietidlami.

Dodávateľom prác je na základe výsledku verejnej súťaže firma Business Funding Solutions, s. r. o., so sídlom v Senici, ktorá projekt zrealizuje za 63.964,27 eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Zmluvu o dielo s ňou obec podpísala ešte 21. decembra minulého roka.

Financovanie projektu zabezpečili Oslany z opatrenia, ktoré sa týka budovania a modernizácie verejného osvetlenia na území obcí a miest. Celkové oprávnené výdavky na projekt schválilo Ministerstvo hospodárstva SR ako riadiaci orgán pre OP v sume 57.639 eur, nenávratný finančný príspevok najviac do výšky 54.757,05 eura. "Modernizácia by mala byť v zmysle výzvy ukončená najneskôr do 31. júla tohto roka," ozrejmil starosta.

Z rovnakého operačného programu financovala oslianska samospráva už modernizáciu verejného osvetlenia v inej časti územia obce. "Túto investíciu za viac ako 218.000 eur sme dokončili v júni minulého roka," pripomenul Priekala.

Ako skonštatoval, po realizácii aktuálneho projektu budú mať Oslany zmodernizovaných približne 70 % verejného osvetlenia na svojom území. "Zostáva nám teda 30 % v pôvodnom stave. Ešte sa rozhodneme, či jeho modernizáciu zabezpečíme z vlastných zdrojov alebo eurofondov," dodal.