Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

V Považskej Bystrici investujú do rekonštrukcií kultúrnych domov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako TASR informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková, v kultúrnom dome v Považskej Teplej vybudovali tzv. zádverie, doteraz sa do sály vstupovalo priamo zvonku.

Považská Bystrica 5. augusta (TASR) – Príspevková organizácia mesta Považská Bystrica PX Centrum investuje v tomto roku tisícky eur do rekonštrukcií kultúrnych domov v mestských častiach. Niektoré kultúrne zariadenia tiež dostanú nový inventár.

Ako TASR informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková, v kultúrnom dome v Považskej Teplej vybudovali tzv. zádverie, doteraz sa do sály vstupovalo priamo zvonku. Zádverie slúži ako forma zateplenia i priestor na odkladanie vecí. "Kultúrny dom využívajú na svoje stretnutia aj členovia zväzu telesne postihnutých. Aby sa skvalitnil ich prístup do budovy, vybuduje sa v zadnej časti kultúrneho domu nájazdová plocha pre vozičkárov. Celková investícia do kultúrneho domu predstavuje 3500 eur," doplnila Kováčiková.

V kultúrnom dome v Dolnom Moštenci sa podľa nej v minulom roku urobilo odvodnenie, v tomto roku zrekonštruujú strechu a vymenia hlavné vchodové dvere, ktoré tepelne neizolujú. Taktiež sa tu vybuduje nájazdová plocha pre vozičkárov. Všetky práce v Dolnom Moštenci by mali ukončiť do 15. septembra, investovať by sa tu malo približne 8000 eur.

"V kultúrnom dome v Hornom Moštenci sa už vymenili okná z jednej strany, v súčasnosti sa plánuje výmena okien a vchodových dverí v druhej časti kultúrneho domu. Výmena okien a dverí prispeje k zatepleniu celého objektu a ochrane majetku v kultúrnom dome. Taktiež sa uskutoční nevyhnutná rekonštrukcia sociálneho zariadenia. V Hornom Moštenci PX Centrum investuje necelých 7000 eur," uviedla Kováčiková.

Ako dodala, kultúrny dom v Milochove je posledným kultúrnym stánkom, ktorý bol vykurovaný elektricky. Zariadenie je navyše osadené vo svahu, čo spôsobuje časté zavlhnutie priestorov. Bol tu vysoký únik tepla, veľký priestor sa pritom nedal poriadne vykúriť. PX Centrum preto pristúpilo k plynofikácii zariadenia, prvú fázu urobili ešte v minulom roku, tento rok sa pristúpilo k dokončovacím prácam, bolo potrebné zlepšiť prístup ku kotlom, rozvodom a meračom a upraviť priestor, do ktorého sa zasiahlo pre prípojky. V kultúrnom dome tiež vybudujú novú kuchynku. Suma potrebná na túto investičnú akciu bude známa po ukončení verejnej súťaže.

"Kultúrny dom v Podmaníne nespĺňa energetické nároky, sú tu staré drevené okná, ktoré sa budú musieť vymeniť za nové, čím sa zabráni veľkému úniku tepla. V budúcom roku by v tomto zariadení chcelo PX Centrum riešiť odvodnenie. Súťaž na rekonštrukciu okien bude ešte tento mesiac," zdôraznila hovorkyňa s tým, že mesto prispeje PX Centru sumou 6000 eur na nákup stoličiek v kultúrnych domoch v Šebešťanovej, Praznove a Podvaží.