Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Pozrite sa, ako žil spisovateľ Ladislav Ťažký

V Klížskom Hradišti, miestnej časti obce Veľký Klíž v okrese Partizánske počas tohto víkendu otvorili vernú repliku drevenice, rodného domu popredného slovenského spisovateľa Ladislava Ťažkého (1924 – 2011). Pôvodný rodný dom je ešte stále obývaný a nachádza sa v Ťažkého rodisku, čiernohronskej dedine Čierny Balog. Na snímke interiér rodného domu L. Ťažkého. 20. septembra 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V Klížskom Hradišti otvorili vernú repliku rodného domu spisovateľa.


Veľký Klíž 20. septembra (TASR) – V Klížskom Hradišti, miestnej časti obce Veľký Klíž v okrese Partizánske, počas tohto víkendu otvorili vernú repliku, drevenice, rodného domu popredného slovenského spisovateľa Ladislava Ťažkého (1924 – 2011). Pôvodný rodný dom je ešte stále obývaný a nachádza sa v jeho rodisku, čiernohronskej dedine Čierny Balog.

Z Veľkého Klíža však pochádza jeho manželka Anna. Túto dedinu preto Ťažký často navštevoval a na sklonku života sa tam aj usadil. Často za ním prichádzali jeho priatelia, spisovatelia. Medzi obyvateľmi požíval úctu a vážnosť. Po smrti si želal, aby ho na miestnom cintoríne pochovali. Odvtedy sa vždy pri príležitosti jeho narodenín schádzajú jeho priatelia spisovatelia, aby si ho pripomenuli a položili na jeho hrob kytice kvetov. "Pri jednom takom stretnutí sa hovorilo aj o jeho rodnom dome, malebnej drevenici v Čiernom Balogu. Zaujala ma, bol som sa na ňu pozrieť. Vlani som prisľúbil, že v mojom skanzene Starý Klíž postavím jeho repliku," vysvetlil iniciátor tohto projektu, miestny podnikateľ, stavbár a osobný priateľ spisovateľa Ťažkého Gabriel Rehák.

Dom postavil so svojimi spolupracovníkmi z vlastných prostriedkov. Do roka v ňom zriadia Múzeum L. Ťažkého.
"Je to skutočne zázrak, ktorý sa uskutočnil v rámci literárnej kultúry, dnes, keď v podstate status spisovateľa je ponížený až na dno," konštatoval čestný predseda Spolku slovenských spisovateľov Jaroslav Rezník. "Mohol by som to dokumentovať mnohými vecami, od Budmeríc, cez náš zápas o spisovateľskú budovu v Bratislave, alebo nízkymi nákladmi pôvodnej slovenskej literatúry. To by sa však dalo jednoducho zmeniť, preto že nás, spisovateľov, zaraďujú v rámci daňového a sociálneho systému medzi živnostníkov a podnikateľov. Nejde o peniaze, ale nás to uráža," povedal Rezník.

Priznal sa, že s Lacom Ťažkým ho spája dlhoročné priateľstvo. Navštívil s ním aj jeho rodný dom v Čiernom Balogu. Preto rád potvrdzuje, že v Klížskom hradišti ide skutočne o jeho vernú kópiu. Na nádvorí stojí aj pôvodná šopa na drevo a dokonca klát na rúbanie dreva a v ňom zaseknutá sekera. Na stene drevenej šopy visí pílka "bruchačka" a sú tam tiež jednoduché lavičky, na ktorých sedávali jeho rodičia i deti. Aj vnútrajšok je veľmi podobný dobovému zariadeniu. Nechýba murovaná pec s výklenkom na sušenie kapcov, hlinený aj kovový riad, kolovrat, postele s vysokými perinami, na stolíku soška Panny Márie, na stole s vyšívaným obrusom pekáč čerstvo upečených posúchov a pagáčikov.

Medzi prvými vošli do domu manželka spisovateľa Anna Ťažká, jeho mladšia sestra Antónia Ďurčíková, a tiež jeho synovia, Ivan a Peter. Potvrdili, že zariadenie je skutočne autentické, také, ako ho poznajú z minulosti. Staviteľ Rehák všetkých upozornil, že nezabudol ani na detail a na jednu hradu vyryl aj nápis, ktorý v pôvodnom dome zhotovil otec Ladislava Ťažkého v roku 1923.