Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trenčiansky kraj

Výťažok z predaja benefičnej kapustnice poputuje chorému Miškovi

Ilustračné foto Foto: TASR

Už 11. ročník podujatia pripravilo Združenie obcí handlovskej doliny, mesto a Dom kultúry Handlová.

Handlová 4. decembra (TASR) - Na nákup polohovateľného invalidného vozíka pre 11-ročného chorého Miška poputuje výťažok z predaja tohtoročnej tradičnej handlovskej kapustnice. Už 11. ročník podujatia pripravilo Združenie obcí handlovskej doliny, mesto a Dom kultúry Handlová. Uskutoční sa 12. decembra na Námestí baníkov. Informovala o tom dnes hovorkyňa mesta Viktória Moravčíková Timurová.

"Miško dostal do vienka detskú mozgovú obrnu, je ťažko mentálne i telesne postihnutý. Navyše trpí epilepsiou, nevie sám chodiť ani sedieť. Stravu prijíma pomocou voperovanej žalúdočnej sondy. U Miška sa časom objavili i problémy v podobe ťažkého ochorenia dýchacích ciest a infekcie obličiek. V súčasnosti má 11 rokov, náročnú sedemdňovú a 24-hodinovú starostlivosť mu poskytuje jeho mamička Katka, ktorá bola vo svojom profesijnom živote zdravotnou sestrou, teda celý život pomáhala ľuďom a oduševnene sa o nich starala," priblížila Moravčíková Timurová.

Ako pokračovala, polohovateľný invalidný vozík, na ktorého nákup poputuje výťažok z predaja kapustníc, nie je hradený zdravotnou poisťovňou a jeho cena je 3500 eur. "Na takomto vozíku by bolo možné presne polohovať Miškovu zhoršenú kyfózu a poskytol by mu pohodlie a komfort," poznamenala.

Organizátori majú zatiaľ prísľub štrnástich vareniachtivých tímov s tradičnými i netradičnými receptami na kapustnicu. Návštevníci podujatia sa tak môžu tešiť na starostovskú, národniarsku, úradnícko-robotnícku, hasičskú, policajnú, banícku či banícku polievku. "Uvítame však aj iné rôzne druhy kapustníc," podotkla hovorkyňa Handlovej.

Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, ktorý sa začne o 10.30 h. Deti sa môžu tešiť na súťaže, pripravené sú i vianočné tvorivé dielne. Čerstvo uvarenú kapustnicu začnú tímy podávať o 11.00 h, pripravený je i vianočný punč na jej zapitie. Pri jedení budú hrať vianočné koledy, predstaví sa i folklórny súbor Hájiček z Chrenovca – Brusna. "Tí, ktorí majú šikovné ruky, majú možnosť predviesť svoje výrobky na druhých vianočných handlovských handmade trhoch. V tento deň bude predajcom vianočných ozdôb, medovníkov, suvenírov a všetkého vianočného poskytnutý priestor na námestí zdarma," dodala Moravčíková Timurová.

Výťažok z predaja minuloročných benefičných kapustníc putoval na opravu a nákup hudobných nástrojov pre handlovskú základnú umeleckú školu, nákup potravín pre mnohopočetné rodiny v núdzi a do handlovského útulku pre psov.

Podujatie je i spomienkou na bývalého starostu obce Lipník, Ľudovíta Vojtku, ktorý stál pri zrode tejto tradície a nečakane zomrel pred dvoma rokmi v decembri. Starostovia jej však dali najmä benefičný rozmer.