Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trenčiansky kraj

Z Handlovej odštartuje ultramaratón i diaľkový pochod

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ponitrianska stovka je neodmysliteľne spätá s Handlovou.


Handlová 10. septembra (TASR)- Trasa s dĺžkou 105 kilometrov a celkovým stúpaním takmer 4000 metrov čaká 16. septembra na účastníkov aktuálneho ročníka Ponitrianskej stovky. Štart šiesteho ročníka horského ultramaratónu a diaľkového pochodu bude v centre Handlovej.

"Náročná trasa vedie z Handlovej, cez pohoria Vtáčnik a Tribeč, až do Nitry, vďaka čomu môžu účastníci počas 28 hodín, ale často počas oveľa kratšieho času, vidieť krásu a mnohé zaujímavé miesta týchto dvoch pohorí," uviedla hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

Na trase svojou výškou podľa nej dominuje vrchol Vtáčnika vo výške 1346 metrov nad morom, no netreba zabudnúť ani na ďalšie náročné stúpania na Veľký Grič alebo Žibricu. "Organizátorom Ponitrianskej stovky je občianske združenie SLOVAK ULTRA TRAIL, ktoré stojí za väčšinou podobných podujatí na území Slovenska," doplnila.

Ponitrianska stovka je neodmysliteľne spätá s Handlovou. Prvé ročníky tu mali svoj cieľ, od roku 2015 je Handlová začiatkom dlhej a náročnej cesty, ozrejmila hovorkyňa baníckeho mesta.

Podujatie sa po prvý raz konalo v roku 2011. Aktuálne má vrátane toho nultého za sebou už šesť ročníkov, pričom na minuloročnom sa zúčastnilo 240 bežcov a diaľkových turistov. Ponitrianska stovka je každoročne kvalifikačným podujatím pre Ultra-Trail du Mont-Blanc a v tomto roku premiérovo aj kvalifikačným podujatím pre kalifornské Western States Endurance Run – najstaršie preteky so stomíľovou trasou na svete, dodala Paulínyová.