Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Zimné slávnosti Hornonitria ponúknu ľudovú kultúru cez fašiangy i pôst

Na archívnej snímke vystúpenie folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Folklórne kolektívy z pravnianskej doliny odprezentujú počas 31. ročníka Zimných slávností folklóru 3. februára v kultúrnom dome v Pravenci fašiangové zvyky, piesne a tradičnú fašiangovú zábavu.

Nitrianske Pravno 18. januára (TASR) - Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Jubilejný 20. ročník slávností od 2. februára do 17. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu. TASR o tom vo štvrtok informovalo Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi.

"Cieľom tohto ojedinelého projektu je ponúknuť kvalitnú tradičnú kultúru obyvateľom a návštevníkov obcí pravnianskej doliny počas zimných mesiacov. Poslaním slávností je mapovanie, zachovávanie a šírenie ľudovej kultúry ako nášho cenného dedičstva po predkoch," skonštatovalo RKC.

Zimné slávnosti Hornonitria otvoria 2. februára na obecnom úrade v Nitrianskom Pravne, súčasťou programu bude vernisáž tvorby remeselníkov vyrábajúcich slamené výrobky dekoratívneho i úžitkového charakteru Slama premilá. Výstava bude prístupná verejnosti do 17. marca.

Folklórne kolektívy z pravnianskej doliny odprezentujú počas 31. ročníka Zimných slávností folklóru 3. februára v kultúrnom dome v Pravenci fašiangové zvyky, piesne a tradičnú fašiangovú zábavu. Slávnosti budú pokračovať 17. februára v Poluvsí 23. ročníkom Pamätnice Jozefa Strečanského. Poslaním podujatia je uchovanie pamiatky folkloristu a vyhľadávanie talentov - inštrumentalistov, neprofesionálnych interpretov ľudových piesní a ich prezentácia pred verejnosťou.

Súčasťou slávností bude tradične i stretnutie remeselníkov pod názvom Majstri pravnianskej doliny, ktoré bude spojené s tvorivými dielňami, hostiť ho bude obecný úrad v Nedožeroch-Brezanoch 24. februára. Súzvuky prezentujú tradičnú kultúru karpatských Nemcov pravnianskeho jazykového ostrova a uskutočnia sa 3. marca v kultúrnom dome v Tužine. Zimné slávnosti Hornonitria ukončí podujatie Pre hriechy sveta umučený v Kostole sv. Mikuláša v Porube 16. marca.