Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Zimné slávnosti Hornonitria ponúknu vystúpenia folkloristov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Programy týchto podujatí sú zamerané na fašiangové zvyky, príhody a tradície zo zimného obdobia.

Prievidza 18. januára (TASR) - Vystúpenia folklórnych skupín z celého regiónu Horná Nitra ponúknu Zimné slávnosti Hornonitria, ktoré pripravuje Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v spolupráci s občianskym združením Hornonitrie a samosprávami obcí Pravnianskej doliny. Už 13. ročník podujatia sa bude konať od 30. januára.

"V Pravnianskej doline v minulosti chýbali aktivity miestnych folklórnych súborov počas zimného obdobia, preto v roku 2003 vznikla myšlienka nadviazať na jednodňový folklórny festival v Pravenci s názvom Zimné slávnosti folklóru a začleniť ho do širšieho projektu, ktorý putuje viacerými obcami Hornonitria. Rok 2003 tak bol prvým ročníkom projektu pod názvom Zimné slávnosti Hornonitria," priblížila Jana Halašková z RKC v Prievidzi.

Ako pokračovala, zimné slávnosti folklóru, ktoré sú prehliadkou programov folklórnych skupín z celého regiónu, ponúknu tento rok opäť viacero tematických akcií. "Pôjde o Pamätnicu Jozefa Strečanského, spomienkové podujatie na významného folkloristu Jozefa Strečanského, ktoré sa spája so súťažou sólistov inštrumentalistov ľudovej hudby, Deň detského folklóru, počas ktorého sa predstavia detské folklórne súbory z Pravnianskej doliny, Súzvuky - prehliadku ľudovej kultúry, ktorú zanechali karpatskí Nemci v podaní speváckych skupín a jarmok ľudového umenia pod názvom Majstri Pravnianskej doliny," spresnila.

Programy týchto podujatí sú podľa Halaškovej zamerané na fašiangové zvyky, príhody a tradície zo zimného obdobia. "Tohtoročný 13. ročník svedčí o obľúbenosti tohto projektu zo strany folkloristov i nadšencov folklóru," skonštatovala.

Zimné slávnosti Hornonitria otvorí výstava drevených plastík a objektov Mateja Surovčeka. Jej vernisáž sa uskutoční 30. januára na Obecnom úrade v Nitrianskom Pravne a verejnosť si ju bude môcť prezrieť do 5. februára. Rovnako 30. januára sa v Pravenci bude konať festival s ľudovou veselicou a sprievodom masiek.

Tužina bude dejiskom Dňa detského folklóru, ktorý sa uskutoční 3. februára, Kľačno bude zase 13. februára hostiteľom Súzvukov. Slávnosti budú pokračovať 20. februára v Poluvsí Pamätnicou Jozefa Strečanského a vyvrcholia 27. februára ľudovým jarmokom Majstri pravnianskej doliny v Porube.