Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Adventný víkend spestrí prehliadka divadiel Trnavského kraja

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Na decembrovej prehliadke sa ako prví predstaví hrnčiarovský divadelný súbor Herci z hrnca hrou z pera dramatika Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch.

Trnava 13. decembra (TASR) – Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave bude od piatka (14.12.) do nedele (16.12.) dejiskom nultého ročníka Prehliadky divadiel Trnavského kraja. Divákom sa predstavia divadelní nadšenci z Hrnčiaroviec nad Parnou, dva súbory z Dolných Orešian a z Palárikova.

S iniciatívou prišiel Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorý otvoril na jar komunikáciu so všetkými divadelnými súbormi v kraji. Podľa riaditeľa odboru kultúry a školstva TTSK Petra Kadlica funguje v kraji niekoľko desiatok divadelných amatérskych súborov. Koncom apríla budúceho roka chce TTSK pripraviť celotýždňovú prehliadku. "V rámci nej sa uskutoční krajské kolo Scénickej žatvy a priestor prezentovať sa budú mať aj ďalšie zoskupenia," povedal pre TASR.

Na decembrovej prehliadke sa ako prví predstaví hrnčiarovský divadelný súbor Herci z hrnca hrou z pera dramatika Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. V sobotu (15.12.) Divadlo Yarmat z Dolných Orešian odohrá inscenáciu Smrteľníci, "veľkohubú scénickú miniatúru o ľuďoch, ktorých možnosti visia prekliato nízko". Organizátori festivalu nezabudli ani na najmladších divákov a do programu posledného dňa festivalu zaradili rozprávku Divadla Animare Silva, taktiež z Dolných Orešian. Festival ukončí v nedeľu divadelný súbor z Palárikova svojim naštudovaním komédie plnej prekvapení Kena Ludwiga Požičajte mi tenora.

"Vystúpia súbory, ktoré tvoria mimo Trnavy a doteraz mali minimálnu možnosť sa v krajskom meste prezentovať. Zámerom prehliadky je tiež predstaviť dva nezávislé profesionálne súbory, každý je úplne iný, aj keď zhodou okolností oba sídlia v Dolných Orešanoch. S radosťou privítame tiež súbor z Palárikova, kde venujú osobitnú pozornosť Jánovi Palárikovi, ktorý je úzko spätý aj s trnavským divadlom," uviedla spoluorganizátorka podujatia Dagmar Bednáriková.

Súčasťou festivalu je aj pracovné stretnutie divadelníkov s predstaviteľmi TTSK a DJP, ktorí budú pripravení odovzdať svoje odborné skúsenosti s fungovaním divadelných súborov a s ich financovaním. "Ako jediné divadlo v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK chceme systematicky poskytovať priestor divadelným súborom z okolia pre vzájomnú inšpiráciu a pripravovaná prehliadka s pracovným stretnutím je jedným z prvých krokov," uviedla riaditeľka DJP Zuzana Šajgalíková.