Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Fakulta zdravotníctva Trnavskej univerzity ponúka bezplatné vyšetrenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa odtlačku chodidla vám odborníci poradia, ako mať správny postoj tela.

Trnava 18. marca (TASR) - Bezplatné meranie klenby nohy, meranie indexu telesnej hmotnosti, telesného tuku a vody v tele a ďalšie bude možné absolvovať v Trnave na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce (FZaSP) Trnavskej univerzity (TU). Od pondelka 19. do piatka 23. marca pripravuje v rámci "Týždňa fakulty" viaceré aktivity.

Možnosť rôznych neinvazívnych vyšetrení ponúka verejnosti v priestoroch fakulty na Univerzitnom námestí vo štvrtok 22. marca. "Pri meraní klenby nohy sa najskôr urobí jej odtlačok a následne z neho dokážem posúdiť držanie tela. K tomu aj vizuálne zhodnotím postavenie tela. Potom dokážem človeku poradiť, ako sa vyvarovať možným pohybovým problémov, niekedy totiž naozaj stačí zmeniť držanie tela. To je aktuálne naozaj rozšírený problém, lebo používame autá, sedíme celé hodiny za počítačom a stresujeme sa. To všetko pôsobí na naše zdravie, ba dokonca aj na psychiku," povedal Michal Rafajdus, odborný asistent katedry verejného zdravotníctva.

Okrem toho v pondelok 19. marca si aj verejnosť môže prísť vypočuť prednášky baktérie v nás a okolo nás, o tom, ako ovplyvňujú mikroorganizmy správanie človeka a či mamografický skríning, áno alebo nie.

"Súčasťou programu pre záujemcov je tiež stredajší program s prednáškami a workshopmi na tému nácvik prvej pomoci a samovyšetrovanie prsníka. Práve samovyšetrovanie prsníkov môže pomôcť predísť fatálnym následkom zákernej choroby a preto je táto prednáška preventívneho charakteru v dnešnej dobe naozaj potrebnou," uviedla PR FZaSP Martina Krajčírová.