Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Múzeum v Galante zakúpilo obrazy Antona Dubrovského

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Múzeum sa zapojilo do vyhlásenej výzvy na nákup nových umeleckých diel, zisk finančných prostriedkov kultúrnej inštitúcii umožnil rozšírenie jej zbierky umeleckej histórie.

Galanta 18. septembra (TASR) - Menšiu zbierku diel regionálneho maliara Antona Dubrovského (1915 – 1982) zakúpilo Vlastivedné múzeum v Galante vďaka Fondu na podporu umenia. Múzeum sa zapojilo do vyhlásenej výzvy na nákup nových umeleckých diel, zisk finančných prostriedkov kultúrnej inštitúcii umožnil rozšírenie jej zbierky umeleckej histórie. Informovala o tom historička múzea Erika Slobodová.

"Celok obsahuje súbor 19 dosiaľ nezverejnených portrétov," uviedla Slobodová. Získané diela budú predstavené na výstave venovanej umelcovej pamiatke a časť z nich bude umiestnená do stálej expozície múzea. Dubrovský patrí k umelcom, ktorí tvorili v prvej polovici 20. storočia. Narodil v roku 1915 v Šoporni, do rodiny debnárskeho majstra. Na Škole umeleckého priemyslu v Turnove vyštudoval odbor rytec drahých kovov a v Prahe začal študovať na Akadémii výtvarného umenia. Počas druhej svetovej vojny narukoval, padol však do ruského zajatia a do vlasti sa vrátil až v roku 1947.

"Po návrate sa usadil vo svojej rodnej obci a žil veľmi osamelým a skromným životom. Z radov umelcov mal mecenášov, ktorí mu dávali zákazky. Dubrovský bol výborný kresliar, čo sa prejavilo aj na jeho tvorbe. Portrétoval Milana Rúfusa, Jána Smreka, Eugena Suchoňa, cirkevných hodnostárov, ale znázorňoval aj ľudové tradície, kroje, miestnu prírodu a vo svojich dielach tak zachytával podobu meniaceho sa regiónu," uviedla historička. Získané diela si návštevníci budú mať možnosť pozrieť na pripravovanej výstave začiatkom roka 2020.