Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Kaštieľ v Jablonici ožil v sobotu históriou

Na snímke kaštieľ v obci Jablonica. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Súčasťou festivalu boli vystúpenia šermiarov, remeselné stánky s ukážkami výroby nástrojov a ďalších vecí z minulosti, fakír a historická mučiareň s katom, ohňová šou so živou hudbou.

Jablonica 2. septembra (TASR) – V Jablonici v okrese Senica sa uskutočnil v sobotu (1.9.) prvý ročník Historického festivalu. TASR informoval o tom jeho spoluorganizátor Martin Oravec.

Pripravená bola prehliadka kaštieľa s výkladom. "Počas nej mohli návštevníci porovnať, ako sme v priebehu roka dokázali pokročiť s jeho rekonštrukciou. Obrovskou zmenou v porovnaní s vlaňajškom je otvorenie hospodárskeho dvora so stajňami, vďaka čomu sa priestor pre náš festival zdvojnásobil," uviedol Oravec.

Súčasťou festivalu boli vystúpenia šermiarov, remeselné stánky s ukážkami výroby nástrojov a ďalších vecí z minulosti, fakír a historická mučiareň s katom, ohňová šou so živou hudbou. Festival zorganizovalo občianske združenie Útulný domov, ktoré jablonický kaštieľ odkúpilo od obce a snaží sa ho zrekonštruovať.

Verejnosť mohla v sobotu prvýkrát po niekoľkých desaťročiach vidieť celý areál kaštieľa. Donedávna bol rozdelený na dve časti, ktoré mali rôznych vlastníkov. Spojili ho až v tomto roku, keď obec Jablonica predala hospodársku časť so stajňami novému majiteľovi.

"Historický kaštieľ a hospodárska budova tvorili v minulosti jeden komplexný celok slúžiaci jednému vlastníkovi. Hospodárska budova vždy patrila k historickému kaštieľu ako jeho nedeliteľná súčasť, o čom svedčia i zachované historické dokumenty," vysvetlila samospráva predaj bez súťaže za cenu podľa znaleckého posudku.