Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Výstavba nového mosta Komárno-Komárom sa má začať v roku 2016

Alžbetin most v Komárne Foto: TASR/Milan Drozd

Centrá oboch miest majú byť odbremenené od nákladnej aj osobnej dopravy, čím sa zmierni dopravné zaťaženie Alžbetinho mosta, ktorý teraz spája dva brehy Dunaja.

Komárno/Komárom 15. novembra (TASR) – Výstavba nového mosta nad Dunajom sa môže začať medzi Komárnom a Komáromom v roku 2016.

Vyplýva to z informácií na internetovej stránke maďarskej spoločnosti Národný vývoj infraštruktúry (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.).

Predpokladané náklady na realizáciu projektu sa plánujú na 37 miliónov eur. Financovanie výstavby sa uskutoční v rámci cezhraničnej spolupráce z prostriedkov Európskej únie.

Most zabezpečí dopravu pre autá, pešiu a cyklistickú dopravu a podľa plánov by sa mal stavať 200 metrov od dnešného železničného mostu. Jeho nosnosť má umožniť odklonenie nákladnej dopravy, čo môže prispieť k ďalšiemu vývoju regiónu. Centrá oboch miest majú byť odbremenené od nákladnej aj osobnej dopravy, čím sa zmierni dopravné zaťaženie Alžbetinho mosta, ktorý teraz spája dva brehy Dunaja.

Podľa spoločnosti bude nový most jednopylónový so šikmými káblami, s dĺžkou 600 metrov. Najväčší otvor bude mať 252 metrov a celková šírka mosta bude 20,4 metra. "Konštrukčné plány sú hotové a schválené, začal sa proces vybavovania stavebného povolenia. Podľa predstáv po úspešnom verejnom obstarávaní by nový most mohli odovzdať v rokoch 2017 – 2018," avizuje spoločnosť.