Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na vypúšťanej Kunovskej priehrade sa začal výlov rýb

Výlov rýb na vypúšťanej Kunovskej priehrade v sobotu 26. septembra 2015 v Senici. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR

Slovenský vodohospodársky podnik začal vypúšťať vodu z priehrady koncom augusta, proces má trvať 45 dní, dôvodom je revízia.

Senica 26. septembra (TASR) – Nevšedný zážitok z výlovu rýb na vypúšťanej Kunovskej priehrade v Senici si dnes nenechali ujsť desiatky záujemcov. Od skorého rána z brehu pozorujú rybárov, ktorí potrebujú odchytiť a odviezť ryby, žijúce v tamojších vodách. Podľa predsedu Základnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Branislava Heska predpokladajú, že v priehrade môže byť 150 až 200 ton rýb.
Výlov prebiehal na člnoch, kde už mali rybári pripravené sieťky.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj.
Výlov podľa jeho slov realizuje profesionálny tím zo Skalice, ktorému výdatne pomáha okolo 130 domácich rybárov. "Okrem toho sme si pozvali na pomoc aj študentov odboru rybárstvo zo Strednej odbornej školy v Ivanke pri Dunaji, ktorí nielen pomôžu s výlovom, ale získajú aj potrebné praktické skúsenosti z výlovu," uviedol Hesek. Keďže výbor SRZ Senica sa rozhodol všetky vylovené ryby premiestniť do iných vodných nádrží, majú zabezpečené všetko potrebné, aby túto úlohu zvládli.
v priehrade môže byť 150 až 200 ton rýb
Foto: TASR/Lukáš Grinaj.
Naoko jednoduchá akcia musí byť stopercentne pripravená, aby všetky vylovené ryby bez strát mohli premiestniť do revírov v Jablonici, Koválove, Koválovci a Brestovci. Výlov bude pokračovať aj v nedeľu 27. septembra a potom by podľa potreby mal byť aj počas víkendu 3. a 4. októbra. "Za jeden deň dokážeme urobiť maximálne tri záťahy, počasie nám zatiaľ, aj keď je daždivé, praje, nevyskytli sa ani nepredvídané komplikácie," povedal Hesek pre TASR. Hladina priehrady je v súčasnosti od 1,60 do 2 metrov.
Celková plocha nádrže je 65 hektárov, hĺbka vody sa pohybuje od dvoch do 8,5 metra
Foto: TASR/Lukáš Grinaj.


Slovenský vodohospodársky podnik začal vypúšťať vodu z priehrady koncom augusta, proces má trvať 45 dní, dôvodom je revízia. Voda by sa do nej mala vrátiť v roku 2017. Vodná nádrž Kunov bola vybudovaná ako akumulačná nádrž priemyselnej vody pre Slovenský hodváb Senica. Ďalej sa využíva pre dodávku závlahovej vody pre poľnohospodárstvo a záhradky, zachytenie povodňových prietokov, extenzívny chov rýb a rekreáciu a energetické využitie. Stavba bola uvedená do trvalej prevádzky v roku 1965. Naposledy bola Kunovská priehrada vypustená v roku 1990, v rokoch 1990-1992 bola rekonštruovaná a vyčistená. Celková plocha nádrže je 65 hektárov, hĺbka vody sa pohybuje od dvoch do 8,5 metra.