Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

FOTO: Obec Dolná Krupá patrí cez víkend ružiam

Snímka z XI. ročníka podujatia Slávnosť ruží 2018 v sobotu 2. júna 2018 v Dolnej Krupej. Výstavou kvetov sa pravidelne vzdáva hold grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vybudovala jedno z najväčších rozárií v Európe. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Slávnosť ruží otvoril sprievod z nádvoria kaštieľa do mauzólea rodu Chotekovcov, kde si pripomenuli Máriu Henrietu - Ružovú grófku pri príležitosti 155 rokov od jej narodenia.

Dolná Krupá 2. júna (TASR) – Prvý júnový víkend ožil kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave jedenástou Slávnosťou ruží. Výstavou kvetov sa pravidelne vzdáva hold grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vybudovala jedno z najväčších rozárií v Európe.

Podujatie zorganizovalo Hudobné múzeum Slovenského národného múzea, ktorého je kaštieľ súčasťou. O najkrajšiu ružu roku 2018 sa uchádzali pestovatelia z Ružiarskej spoločnosti M. H. Chotekovej, Slovenskej národnej ružiarskej spoločnosti, botanických záhrad z Nitry a Bratislavy, Arboréta Borová hora, Tvorsadu Trnava, Strednej odbornej školy záhradníckej z Piešťan, Arboréta Mlyňany i domáci pestovatelia ruží. O výsledkoch rozhodujú návštevníci hlasovaním počas trvania výstavy.

Slávnosť ruží otvoril sprievod z nádvoria kaštieľa do mauzólea rodu Chotekovcov, kde si pripomenuli Máriu Henrietu - Ružovú grófku pri príležitosti 155 rokov od jej narodenia. Výročiu je venovaná aj kniha Ružová grófka a jej svet, ktorú na nádvorí kaštieľa uviedol jej autor Stanislav Petráš.

Snímka z XI. ročníka podujatia Slávnosť ruží 2018 v sobotu 2. júna 2018 v Dolnej Krupej. Výstavou kvetov sa pravidelne vzdáva hold grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vybudovala jedno z najväčších rozárií v Európe.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kaštieľ návštevníkom ponúka aj prehliadku svojich stálych výstav, vrátane domčeka, kde počas svojej návštevy býval Ludwig van Beethoven a kde tvoril svoju nesmrteľnú Sonátu mesačného svitu.

Nedeľný program sa začína o 10.30 h svätou omšou v kostole sv. Ondreja, umožnený bude vstup do rodinnej hrobky Brunsvikovcov i mauzólea Chotekovcov. Popoludní je pripravené aj slávnostné vysadenie ruže s názvom Comtesse Maria Henrieta, ktorú na počesť grófky vyšľachtil a pomenoval šľachtiteľ Szilvester Gyori z Dunajskej Stredy.