Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Riaditeľku piešťanskej nemocnice Máriu Domčekovú odvolali

Ilustračné foto. Na snímke magnetická rezonancia Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Domčeková je jednou z obvinených v kauze predraženého CT pre piešťanskú nemocnicu.

Piešťany 23. septembra (TASR) – Správna rada piešťanskej Nemocnice Alexandra Wintera dnes odvolala jej riaditeľku Máriu Domčekovú a za zastupujúceho štatutára zvolila doterajšieho námestníka pre chirurgické odbory Štefana Koňu. Ten povedie nemocnicu do uskutočnenia výberového konania na tento post.

Za odvolanie Domčekovej a za zvolenie Koňu hlasovali štyria zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR, dvaja zástupcovia zamestnancov nemocnice nehlasovali ani v jednom prípade. Dôvodom je, ako pre TASR povedal lekár Alan Suchánek, že štatút správnej rady je kreovaný v rozpore so zákonom, na čo poukázala aj Generálna prokuratúra SR. V čase, keď správna rada inštalovala do riaditeľskej funkcie Domčekovú, účelovo zvýšila počet zástupcov ministerstva. "Upozornil som, že preto pri zápise do registra neziskových organizácií na Okresnom úrade v Trnave môže prísť k rovnakému problému pri spochybnení právoplatnosti voľby ako u Domčekovej," uviedol Suchánek. Aj dnes naniesol, ako dodal, požiadavku hlasovania o zmene štatútu, jeho návrh neprešiel.

Dnešné mimoriadne zasadnutie správnej rady bolo už druhým v tomto týždni, prvé sa uskutočnilo v pondelok, avšak pre odmietnutie zástupcov zamestnancov hlasovať prítomní traja zástupcovia ministerstva nemali šancu v zmysle štatútu nového riaditeľa zvoliť a doterajšiu riaditeľku odvolať.

Domčeková je jednou z obvinených v kauze predraženého CT pre piešťanskú nemocnicu. Pre kauzu nákupu rezignovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, šéfka dozornej rady nemocnice a podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová a šéf parlamentu Pavol Paška (všetci Smer-SD). Osem ľudí je obvinených pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Trestná sadzba je desať až 15 rokov väzenia.