Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Trnavský kraj

Rekonštrukcia kopčanskej Kačenárne má byť dokončená v septembri 2022

Na archívnej snímke ruiny Kačenárne, hospodárskej budovy, ktorá bola súčasťou rybníka na odchyt divých kačíc a ktorú dal postaviť vojvoda František Štefan Leopold Vaudémontsko-lotrinský, manžel uhorskej a českej kráľovnej Márie Terézie. Foto: TASR - Vladimír Miček

Architektúra objektu bude zrealizovaná podľa pôvodných historických podkladov z roku 1750, ktoré sú pôdorysne zhodné s realizovaným zameraním.

Kopčany 19. novembra (TASR) – Obec Kopčany v okrese Skalica zverejnila výsledky verejného obstarávania na rekonštrukciu barokového objektu Kačenáreň. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Do verejnej súťaže sa zapojili štyria uchádzači, ktorí ponúkli sumu na rekonštrukciu od 376.607,86 po 558.879,76 eura. Najnižšiu cenu ponúkla spoločnosť Hílek a spol., ktorá bude zákazku realizovať a podľa zmluvy by mala byť rekonštrukcia dokončená do 30. septembra 2022.

Architektúra objektu Kačenárne bude zrealizovaná podľa pôvodných historických podkladov z roku 1750, ktoré sú pôdorysne zhodné s realizovaným zameraním. Nadväznosť miestností a ich prepojenie tiež rešpektuje pôvodný pôdorys.

Kačenáreň je situovaná severne od obce, mimo jej zastavaného územia, približne 300 metrov od odchytového rybníka a Kostola sv. Margity Antiochijskej. Stavba je zapísaná v registri nehnuteľných kultúrnych pamiatok.

Dvojicu pamiatok tvorí hospodárska stavba a odchytový rybník kačíc. Pod kačenárňou s rybníkom si treba predstaviť majer, ktorý zahŕňal komplex budov a rybník. Ten bol umelo vytvorený a bolo na ňom vybudované zariadenie na odchyt divých kačíc. Obdobie vzniku tohto zariadenia je podľa dostupných listín rôzna. Spomína sa od roku 1736 až do roku 1784.

Prevádzka odchytu kačíc a kačenárne vôbec trvala nepretržite a zanikla až v roku 1918. Kačenáreň bola už v tomto období cieľom turistov, predvádzal sa im odchyt kačíc. Rybník je v súčasnosti spustnutý a z budov sú len ruiny. "Chceme zrekonštruovať do pôvodného stavu horáreň, čo je hlavná budova komplexu kačenárne, a k tomu pridať prístavbu, kde bude aj oddychová zóna pre cyklistov, ktorí budú popri pamiatke prechádzať," informoval starosta obce Dušan Dubecký.