Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Skalica rieši havarijný stav strechy telocvične v základnej škole

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V súčasnosti je situácia taká, že do budovy školy sa už dlhšie obdobie neinvestovalo. Mesto na opravu vlastné zdroje nemá a dotácie z Európskej únie ani zo štátneho rozpočtu na budovu dostať nemôže

Skalica 5. septembra (TASR) – Po výdatných dažďoch zaplavilo telocvičňu Základnej školy (ZŠ) na Strážnickej ulici v Skalici. Situácia sa zopakovala už po druhý raz, keďže strecha je v havarijnom stave.

"V škole musí prebiehať vyučovanie telesnej výchovy a  momentálne to v telocvični nie je možné. Súčasná situácia je z pozície školy neriešiteľná, keďže nemá dostatočné finančné zdroje na opravy takéhoto rozsahu. V tomto prípade sme odkázaní na pomoc mesta," uviedla riaditeľka ZŠ na Strážnickej ulici Eva Hanzalíková.

V súčasnosti je situácia taká, že do budovy školy sa už dlhšie obdobie neinvestovalo. Mesto na opravu vlastné zdroje nemá a dotácie z Európskej únie ani zo štátneho rozpočtu na budovu dostať nemôže, keďže tá patrí leasingovej spoločnosti BKS-Finance. "Pri ďalších mestských školách sme úspešní v rámci žiadostí o dotácie na opravu a rozvojové projekty. My sme podali niekoľko žiadostí o dotáciu pre túto školu. Napriek tomu, že nám ministerstvo školstva havarijný stav budovy uznalo, odpoveď bola zamietavá z dôvodu, že budova nepatrí mestu," povedal pre TASR zástupca primátora Milan Roman.

Budovu školy predalo mesto ešte za bývalého primátora Stanislava Chovanca leasingovej spoločnosti a následne si ju prenajalo. "Mesto predalo budovu za 2,7 milióna eur, akontácia bola jeden milión a mesto získalo 1,7 milióna na ďalšie investície. Mesto takúto sumu v predchádzajúcom období investovalo do školy a chceli sme ju späť. V rozpočte sa počítalo s týmto príjmom. S investovaním do školy chceme aj naďalej pokračovať, čo sa týka hlavne rekonštrukcie telocvične," povedal po schválení predaja budovy školy mestským zastupiteľstvom v roku 2013 vtedajší primátor Chovanec. Mesto však získané peniaze do budovy školy neinvestovalo.

Samospráva sa snaží situáciu riešiť. "Zaoberali sme sa možnosťou predčasného vyplatenia leasingu. Ak by sme to urobili, zmluva je koncipovaná tak, že by sme zaplatili približne o 124.000 eur viac ako pri splácaní úveru. Komunikujeme preto s leasingovou spoločnosťou o možnosti, aby si namiesto budovy školy zobrala do zábezpeky iný majetok mesta. Spoločnosť je prístupná k takémuto riešeniu a navrhla ako vhodný objekt zimný štadión, my hľadáme aj ďalšie možnosti. Zmena zábezpeky je pre nás najvýhodnejšie riešenie. Ak by sme to doriešili, som presvedčený, že do roka vieme zrekonštruovať nielen strechu telocvične a budovu, ale získať zdroje aj na ďalšie opravy vo vnútri budovy," doplnil Roman.