Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Skalická nemocnica dopláca na blízkosť Česka, chýba jej 18 lekárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V skalickej nemocnici okrem problémov, ktoré sú spoločné pre všetky slovenské nemocnice, je vážnym problémom predovšetkým blízkosť českých hraníc.

Skalica 10. apríla (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Skalici bojuje s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Aktuálne jej chýba 18 lekárov a 17 zdravotných sestier. TASR informovala riaditeľka FNsP Renáta Kormanová.

V skalickej nemocnici okrem problémov, ktoré sú spoločné pre všetky slovenské nemocnice, je vážnym problémom predovšetkým blízkosť českých hraníc. „Práve to spôsobuje najväčší odlev zdravotníckych pracovníkov do zahraničia. Mzdové podmienky sú pre zamestnancov výhodnejšie a vzhľadom na platby zo zdravotných poisťovní im nedokážeme konkurovať,“ uviedla riaditeľka.

Nemocnica v súčasnosti zamestnáva 97 lekárov a 238 zdravotných sestier. „Hľadáme 18 lekárov, predovšetkým na interné, kde nám chýbajú štyria lekári. Zdravotných sestier nám chýba 17 a voľné miesta máme aj na pozíciu zdravotných asistentov a sanitára,“ spresnila Kormanová. Nemocnica poskytuje novým zamestnancom náborové odmeny, aktívne oslovujú potenciálnych zamestnancov cez všetky dostupné informačné kanály, odozva je však minimálna. „Mnoho študentov lekárskych fakúlt odchádza do zahraničia, vyštudované sestry a zdravotní asistenti do strojárskeho priemyslu alebo obchodu, kde sú vyššie mzdy a menšia zodpovednosť,“ pripomenula ďalší aspekt riaditeľka FNsP.

Situáciu sa nemocnica snaží riešiť aj dočasnými krokmi. „Oslovujeme napríklad lekárov v privátnej sfére, aby nám vypomohli so službami. Z mnohých oslovených nám niekoľko vypomáha, ale práca mimo ich privátnu sféru ich vo väčšine prípadov neláka. Vypadli z nemocničného prostredia a nechcú na seba preberať zodpovednosť za pacientov,“ vysvetlila nezáujem lekárov riaditeľka skalickej nemocnice.

O zamestnanie v nemocnici nejavia záujem ani študenti zdravotníckych škôl. „Robíme nábory priamo na stredných zdravotníckych školách. Zaručujeme žiakom prácu po skončení školy a poskytujeme im finančné benefity už počas štúdia a aj po nástupe do pracovného pomeru. Napriek tomu samotní žiaci nemajú záujem o prácu v zdravotníctve. Prevažná väčšina nechce pracovať v odbore, ktorý študuje, alebo ide na vysokú školu,“ poukázala na ďalší problém riaditeľka.

V nemocnici pracujú aj lekári zo zahraničia. Momentálne je podiel zahraničných lekárov v NsP v Skalici približne desať percent. „Máme lekárov predovšetkým z Ukrajiny. Po roku 2016 je však omnoho zložitejšie uznať vzdelanie na území SR, a tak je počet žiadateľov o prácu takmer nulový,“ doplnila riaditeľka.