Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na stavenisku nového štadióna Spartaka osadili prvý zo 600 stĺpov

Zakladanie prvých pilotov na južnej tribúne Štadióna Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok 3. apríla 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Základný kameň komplexu City Arena poklopali v septembri 2013.

Trnava 3. apríla (TASR) – Prvý zo 600 železobetónových nosných stĺpov vztýčili dnes na stavenisku športovo-obchodnej City Areny v Trnave. Bude súčasťou južnej tribúny, ktorú začali pre nový štadión Spartaka Trnava budovať ako prvú. Stĺp má výšku 30 metrov a hmotnosť 17,5 tony, na jeho osádzaní spolupracovali 100 a 80-tonový žeriav. Robotníkom sa ho podarilo osadiť bez problémov.

"Sme veľmi radi, že sa nám darí napĺňať sľuby, ktoré sme dali mestu i Slovenskému futbalovému zväzu. Sme na dobrej ceste oficiálne otvoriť celý komplex v septembri 2015," povedal pri tejto príležitosti predseda predstavenstva City-Arena, a. s. Pavol Adamec. Aj primátor Trnavy Vladimír Butko vyslovil spokojnosť nad dodržiavaním dohodnutých termínov. Konštatoval, že po roku a pol sa slová a sľuby začínajú napĺňať. "Trnavčania opäť dokázali, že sú tvrdohlaví a dôrazní a idú si za tým, čo si predsavzali. Svedčí o tom i skutočnosť, že projekt dostal v mestskom zastupiteľstve 100-percentnú podporu poslancov," povedal Butko.

Generálnym dodávateľom prác je Zipp, a. s. Bratislava. Hlavný stavbyvedúci Juraj Holubica povedal, že každý zo 600 pilierov sa síce bude na stavenisko dovážať samostatne, no vyžiada si to iba malé dopravné obmedzenia. V súčasnosti sa vyrába už aj konštrukcia južnej tribúny, jej hrubá stavba by mala byť podľa jeho slov hotová v júni.

Základný kameň komplexu City Arena poklopali v septembri 2013. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek UEFA a FIFA s kapacitou 19.000 miest, súčasťou areálu bude dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. Celý komplex má spĺňať štandardy moderných stavieb, vrátane ekologických technológií a energetickej úspornosti. Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu na výstavbu štadióna prostriedky vo výške 13 miliónov eur. Mesto Trnava predalo spoločnosti City-Arena 3,5 hektára svojich pozemkov pod štadiónom v jeho blízkosti za jedno euro. Štadión Antona Malatinského investor po ukončení výstavby odovzdá späť do majetku mesta Trnava.