Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Na Červenej veži nad Piešťanmi sa zosunula pôda

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dôvod zosuvu nie je zatiaľ jasný, pôda je stále v pohybe.

Piešťany/Banka 7. januára (TASR) – Zhruba 800 metrov kubických pôdy so stromami sa dnes od 14. hodiny zosunulo na prístupovú cestu na Červenú vežu nad Piešťanmi. Dôvod zosuvu nie je zatiaľ jasný, pôda je stále v pohybe. TASR o tom informoval starosta obce Banka Jaroslav Janeček, v katastri ktorej sa Červená veža nachádza.

V lokalite je podľa Janečkových slov vyhlásená mimoriadna situácia, krízový štáb by sa mal zísť v stredu 8. januára o 8. hodine. "Priviezli sme ťažké mechanizmy, ale geológovia nám zatiaľ nepovolili do svahu zasiahnuť, kým sa nepríde na príčinu," uviedol starosta. Cesta k chatám a hotelom na Červenej veži sa nachádza nad štátnou cestou v smere Piešťany - Topoľčany, premávku na tejto komunikácii zosuv pôdy zatiaľ neovplyvnil. Situáciu monitorujú hasiči i polícia. "Nemáme predstavu, čo zosuv spôsobilo, nevieme, či to mohli byť dažde. Ale takto pršalo aj hocikedy predtým a nič sa dlhé roky, čo si pamätáme v obci, nestalo," dodal Janeček.

O 17.30 h polícia oznámila, že cesta v smere Piešťany-Hlohovec-Topoľčany je pre hrozbu zosuvu uzavretá. Treba použiť obchádzku cez obce Svrbice, Šalgovce, Radošina.