Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnavskí colníci odhalili falzifikáty za 500.000 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

V troch zásielkach z Ázie našli napodobeniny ochranných známok, dámske kabelky, puzdra na mobily a kusový textil.

Dunajská Streda 17. marca (TASR) - Trnavskí colníci odhalili v Dunajskej Strede pri dovoze tovaru 10.298 napodobnenín ochranných známok. Vzniknutú škodu odhadli na takmer 500.000 eur. TASR informovala dnes hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

"V rámci colného konania pri dovoze trnavskí colníci v pobočke Colného úradu v Dunajskej Strede vykonali úplnú vnútornú kontrolu troch zásielok. Dve z nich pochádzali z Číny, jedna z Vietnamu. Určené boli na maďarský, slovenský a český trh," konštatovala Švárna. Colníci počas kontroly zistili, že v kontajneroch sa okrem iného nachádza aj 501 dámskych kabeliek, 2000 puzdier na mobil a 7797 kusov textilu. "Odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom týchto falzifikátov na trhu ako originálnych výrobkov, bola predbežne vyčíslená na takmer 500.000 eur," povedala.

Colníci bezodkladne oznámili svoje podozrenie aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky.

Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely a to po splnení zákonom stanovených podmienok. Ako zdôraznila Švárna, v každom prípade sa bude prihliadať na ochranu spotrebiteľa trhu, ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať.