Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Trnavčania si môžu urobiť okružnú jazdu za betlehemami

K jedným z najväčších a medzi deťmi najobľúbenejších betlehemov v trnavských kostoloch patrí výjav narodenia Krista v Kostole sv. Jakuba.

Trnava 24. decembra (TASR) – Trnavčania majú výhodu, že počas Vianoc si môžu urobiť po početných kostoloch slovenského Ríma „okružnú jazdu“ a tešiť sa z krásy betlehemov v každom z nich. Navštevovanými sú betlehemy v Bazilike sv. Mikuláša, u jezuitov i v katedrále. Rovnako sú aj v Kostole sv. Heleny, paulínskom Kostole sv. Jozefa i v kostoloch na Tulipáne a na Kopánke.

K jedným z najväčších a medzi deťmi najobľúbenejších betlehemov v trnavských kostoloch patrí výjav narodenia Krista v Kostole sv. Jakuba. Dva dni potrebujú zakaždým bratia františkáni na to, aby zložili 30 rokov starý, 6 a pol metra dlhý a asi dva metre široký betlehem a dozdobili ho živými vianočnými stromčekmi.

V tomto roku dostal na starosť jeho inštaláciu brat Didak. "Použili sme do 60 postavičiek ľudí a zvierat," povedal pre TASR. Najväčšie sú asi 30 centimetrov vysoké, to sú hlavné, najmenšie aj okolo troch centimetrov. Tie dokupoval v hračkárstve brat Didak tento rok. Betlehem je podľa jeho slov zložený z piatich dielcov, je drevený a kulisy sú vypracované zo sadrového mlieka naneseného na plátno. "Je to kombinácia viacerých výjavov, narodenie, pastieri, hospodárske zvieratá. Postavičky nie sú rovnako staré, moji predchodcovia dopĺňali betlehem podľa svojho vkusu a potreby," doplnil františkán. V roku 2012 napríklad na betleheme prevládali plyšové hračky, desiatky zvieratiek priniesli pred Vianocami deti z Trnavy a po skončení sviatkov tieto hračky putovali do trnavských detských domov a sociálnych zariadení. Pri betleheme sa každoročne objavuje aj anjelik na podstavci, ktorý po vhodení mince poďakujem kývnutím, čo najmä najmenších veľmi teší.