Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj udelil čestné občianstvo štyrom osobnostiam

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) udeľuje ocenenia viacerých úrovní už desať rokov. Za ten čas vyznamenal stovky ľudí a kolektívov, spätých s regiónom.

Trnava 6. októbra (TASR) – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) dnes pokračoval v oceňovaní osobností, ktoré sa výrazným dielom zapísali do histórie regiónu. V Divadle Jána Palárika v Trnave odovzdal predseda TTSK Tibor Mikuš štyri čestné občianstva, deväť cien TTSK a tiež pamätné medaily jednotlivcom a kolektívom.

Novými čestnými občanmi TTSK sú historik a vysokoškolský pedagóg Stanislav Ďurica, ktorý sa okrem iného pričinil o založenie Ústavu dejín kresťanstva v Bratislave a Slovenského historického ústavu v Ríme, ďalej vedec, etnológ Ján Podolák, ktorý stál pri zrode viacerých etnologických inštitúcií na Slovensku. Čestné občianstvo TTSK udelili aj básnikovi, prekladateľovi, literárnemu vedcovi Viliamovi Turčánymu, nositeľovi viacerých štátnych vyznamenaní a okrem iného autorovi asi najkrajšej a najčastejšie prednášanej básne o meste Trnava. Ocenenie má aj spoluzakladateľ Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity Štefan Kopecký.

Medzi nositeľmi Ceny TTSK za rok 2016 sú herec Juraj Sarvaš, politológ Michal Horský, lekári Miroslav Danaj a Anton Gerinec, tiež bývalý politik Arpád Matejka. Pamätnú medailu udelil predseda TTSK veľvyslankyni Bulharska na Slovensku Margarite Ganevovej, veľvyslankyni Českej republiky Livii Klausovej a mimoriadnemu a splnomocnenému veľvyslancovi Ruskej federácie Alexejovi Leonidovičovi Fedotovovi.

Držiteľmi Pamätnej medaily predsedu TTSK sa stali aj architekt Pavol Adamec, autor City Ar
eny v Trnave, ocenenej Stavbou roka 2015, bývalý primátor Trnavy Imrich Borbély, reštaurátor Ivan Galamboš a kanoista, majster sveta Juraj Bača. Tibor Mikuš vyzdvihol prínos ocenených osobností, ich inšpirujúce životné príbehy a tvorivé výkony, ktorými obohatili ľudské poznanie a zaslúžili sa o rozvoj a priateľstvo medzi národmi a regiónmi.

TTSK udeľuje ocenenia viacerých úrovní už desať rokov. Za ten čas vyznamenal stovky ľudí a kolektívov, spätých s regiónom. Samostatne oceňuje napríklad pedagógov, zdravotníckych, kultúrnych a sociálnych pracovníkov, športovcov. Čestnými občanmi TTSK sú napríklad bývalý minister životného prostredia László Miklós, kňaz Anton Srholec, bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák, tiež vedec a pedagóg, odbornou orientáciou mikrometalurg a zvárač Jozef Čabelka, in memoriam ocenenie dostali biskup Pavol Jantausch, budovateľ piešťanských kúpeľov a tvorca ich svetového mena Ľudovít Winter, hudobní skladatelia Mikuláš Schneider-Trnavský, Karol Elbert, Gejza Dusík, spisovatelia Miroslav Válek a Blahoslav Hečko i lekár a politik Pavel Blaho.