Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Chrípka ustupuje: V týchto krajoch počet chorých klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Regionálne úrady verejného zdravotníctva postupne hlásia znižovanie počtu chorých.

Trnava 10. februára (TASR) – Stupeň intenzity výskytu chrípky v Trnavskom kraji bol v tomto kalendárnom týždni na úrovni lokálnych epidémií. Zdravotnícke zariadenia zaznamenali 12.079 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), z toho 2214 ochorení na chrípku. V oboch kategóriách ide o pokles, pri ARO o deväť percent a pri chrípke o 20,4 percenta.

Pre zvýšený počet chorých detí bolo zatvorených v kraji 18 školských zariadení, z toho v okrese Galanta štyri materské školy (MŠ) a jedna základná škola (ZŠ), v okrese Skalica jedna MŠ a jedna ZŠ, v okrese Senica tri MŠ a dve ZŠ, v okrese Piešťany dve MŠ, v okrese Hlohovec jedna MŠ a jedna SŠ, v okrese Trnava dve MŠ. TASR o tom dnes informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Dunajská Streda, najviac chorých bolo vo vekovej kategórii do 5 rokov. U 2,2 percenta ochorení bol hlásený komplikovaný priebeh - najčastejšie zápalom prínosových dutín.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Žilinskom kraji o 3,6 %


Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v 6. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 3,6 percenta, čo predstavuje 2542,6 chorých na 100.000 obyvateľov.

TASR o tom informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla v šiestich okresoch od 7,1 percenta v okrese Ružomberok do 25 percent v okrese Čadca, vzostup chorobnosti zaznamenali v piatich okresoch od 1,7 percenta v okrese Turčianske Teplice po 23,5 percenta v okrese Tvrdošín. Okrem vekovej skupiny do päť rokov evidovali pokles chorobnosti vo všetkých vekových skupinách, najmä v skupine nad 60 rokov (+ 12,6 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (7082,5 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u dvoch percent chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Kortišová.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v 6. týždni 1690 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 392,6 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 18,31 percenta. Pokles evidovali vo všetkých vekových skupinách, najmä v skupinách od 15 do 19 rokov (-26,23 percenta) a nad 60 rokov (-25,95 percenta). V okrese Bytča klesla chorobnosť o 43,27 percenta a v okrese Žilina o 37,6 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov (1178,03 chorých na 100.000 obyvateľov), dodala Kortišová.

Pre chorobnosť prerušili výchovno-vzdelávací proces v Žilinskom kraji v deviatich materských a troch základných školách.

ÚVZ: Chorých v ambulanciách lekárov ubúda


Chorých v ambulanciách lekárov opäť ubúda. Podobne tomu bolo aj minulý týždeň, predtým zaznamenávali niekoľkotýždňový nárast. Stále však pretrváva celoslovenská epidémia.

Tento týždeň ambulancie nahlásili 84.910 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 10,5 percenta.

"Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť 71 materských, 52 základných a šesť stredných škôl. Zákaz návštev platí v nemocniciach Prešovského a Nitrianskeho kraja a v okrese Levice a tiež v troch zdravotníckych zariadeniach v Trenčianskom kraji.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 13.087 ľudí, chorobnosť klesla o 21,3 percenta. Najviac chorých bolo v Trenčianskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie ochoreli 15-až 19-roční.

V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári 22 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). V tomto týždni ho diagnostikovali piatim ľuďom.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

Chrípkové prázdniny mali deti z Prešovského kraja v 31 školách


Vysoká chorobnosť detí na akútne respiračné onemocnenia a chrípku zatvorila v Prešovskom kraji v tomto týždni 31 škôl - 15 materských, 14 základných a dve stredné školy. Najviac chorých školákov bolo v okresoch Stará Ľubovňa, Prešov a Vranov nad Topľou. Pre vysoký počet chorých ľudí v celom Prešovskom kraji platí zákaz návštev v nemocniciach.

Lekári zaevidovali v tomto týždni 13.922 pacientov na akútne respiračné ochorenia, čo je iba mierny medzitýždenný pokles o 97 prípadov. Z celkového počtu zdravotníci diagnostikovali chrípku u 1956 pacientov, pred týždňom malo chrípku o 242 ľudí viac. Najviac chorých bolo vo veku do piatich rokov.

Informácie zverejnil prešovský Regionálny úrad verejného zdravotníctva na svojej webstránke.