Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Veriaci si pripomenuli výročie smrti arcibiskupa Júliusa Gábriša

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Veľkou mierou sa zaslúžil o to, že v roku 1977 bola zriadená slovenská cirkevná provincia s metropolitným sídlom v Trnave.

Trnava/Tesárske Mlyňany 11. novembra (TASR) – Spomienkovú omšu na apoštolského administrátora Trnavskej apoštolskej administratúry, významnú osobnosť slovenských cirkevných dejín, arcibiskupa Júliusa Gábriša, pri príležitosti 30. výročia jeho úmrtia, slávil v sobotu v Tesárskych Mlyňanoch pri Nitre trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Duchovní a veriaci si pripomenuli na bohoslužbe a neskôr aj pri hrobe osobnosť Júliusa Gábriša. Veľkou mierou sa zaslúžil o to, že v roku 1977 bola zriadená slovenská cirkevná provincia s metropolitným sídlom v Trnave. Trnavská apoštolská administratúra bola povýšená na diecézu a určená ako metropolitné sídlo. Zároveň boli usporiadané hranice diecéz na území Slovenska so zreteľom na hranice Československa. Pápežom Jánom Pavlom II. bol biskup Július Gábriš menovaný za arcibiskupa ad personam (po zásluhe), ale pre nevôľu vtedajšieho komunistického režimu sa toto menovanie mohlo zverejniť až v deň jeho pohrebu.

Július Gábriš sa narodil 5. decembra 1913 v Tesároch nad Žitavou. Za kňaza bol vysvätený v roku 1938. Ako kaplán pôsobil v Tekovských Lužanoch, v Holíči, Stupave a v Mojmírovciach. V novembri 1941 odišiel učiť na Biskupské gymnázium do Trnavy, od roku 1945 bol správcom kostola sv. Heleny v Trnave. Biskup Ambróz Lazík ho 15. mája 1968 menoval za svojho generálneho vikára.

Po smrti Lazíka menoval pápež Pavol VI. 23. apríla 1969 Júliusa Gábriša za ordinára trnavskej apoštolskej administratúry. Následne až štyri roky trvalo, kým sa Vláda ČSSR a Vatikán dohodli na menovaní štyroch biskupov pre vtedajšie Československo. Vo februári 1973 boli vymenovaní pápežom traja biskupi pre Slovensko, medzi nimi bol Július Gábriš. Jeho osobnosť a odvahu si všimol a vysoko ocenil aj kardinál Wojtyla, budúci pápež Ján Pavol II. na biskupskej synode v Ríme v roku 1977, kedy ostro kritizoval komunistický režim v Československu. Informoval o tom Dušan Kolenčík, hovorca Arcibiskupského úradu v Trnave.