Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Plavebná komora na Vodnom diele Gabčíkovo si vyžiadala okamžitý zásah

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros Foto: TASR/Štefan Kačena

Poškodený výpust sa momentálne zahradzuje, aby ním nemohla nekontrolovateľne odtekať voda z komory.

Gabčíkovo 23. septembra (TASR) - Dnes v skorých ranných hodinách sa zistila technická porucha výpustu pravej plavebnej komory na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG). Keďže ľavá plavebná komora je momentálne mimo prevádzky z dôvodu opráv, plavba v tomto úseku Dunaja je zastavená až do odstránenia poruchy. Predpokladaný čas opätovného spustenia plavby je dnes okolo 17.00 h. Informovala o tom TASR hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby (VV), š. p., Diana Migaľová Baschierová.

„Osobné výletné lode s cestujúcimi smerujúce na Bratislavu boli odstavené na tzv. dolnej vode Dunaja pod plavebnou komorou a cestujúci sú postupne prevážaní do Bratislavy autobusmi. Na odstavených lodiach sa nachádzalo viac ako 1200 zahraničných turistov. Z toho vyše 900 už previezli do Bratislavy, ostatní čakajú na ďalšie autobusy,“ opísala priebeh udalostí hovorkyňa.

Ako uviedla Migaľová Baschierová, VV, š. p., ktorá je správcom VDG, zabezpečila prístup autobusov k lodiam cez svoje prevádzkové pozemky. Ihneď po zistení poruchy zriadila špeciálny tím odborníkov, ktorí pracujú na urýchlenom spustení komory do prevádzky. „Poškodenie výpustu pravej plavebnej komory nastalo v čase, keď už prebiehali práce na údržbe ľavej plavebnej komory. Pravá plavebná komora by mala byť v najbližšom období podrobená komplexnej rekonštrukcii. Práve z toho dôvodu sa v týchto dňoch odstavila ľavá komora, na ktorej sa realizovala údržba potrebná k tomu, aby mohla počas doby dvoch rokov rekonštrukcie pravej plavebnej komory zabezpečovať bezproblémovú plavbu,“ priblížila.

Dodala, že poškodený výpust sa momentálne zahradzuje, aby ním nemohla nekontrolovateľne odtekať voda z komory. Keďže komora má ďalšie výpusty, po jeho zahradení sa voda bude v komore regulovať cez ne. „VV, š. p. robí všetko preto, aby bola plavba obnovená ešte dnes v popoludňajších hodinách. O obnovení plavby budeme verejnosť informovať,“ povedala.

Opakované poškodenie tej istej komory, ktorá v lete minulého roku odstavila plavbu Dunajom na štyri dni, je dôsledkom končiacej sa životnosti plavebných komôr po 20 rokov prevádzky, kde už bežná údržba nestačí na udržanie ich spoľahlivej funkčnosti.