Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Žitnoostrovský jarmok otvára svoje brány budúci týždeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Tento rok sa uskutoční v Mestskom parku voľného času od 24. do 27. septembra.


Dunajská Streda 19. septembra (TASR) - Tradičný štvordenný Žitnoostrovský jarmok v Dunajskej Strede patrí medzi najväčšie kultúrno-spoločenské akcie nielen okresného mesta, ale aj celého regiónu. Každoročne ho navštívi viac ako 50.000 ľudí. Tento rok sa uskutoční v Mestskom parku voľného času od 24. do 27. septembra. O 350 predajných miest bol veľký záujem aj tento rok. Informoval o tom TASR vedúci odboru finančného a evidencie majetku Mestského úradu Dunajská Streda Zoltán Pápay.

"Pred piatimi rokmi sme realizovali rozsiahle investície do areálu, a rozdelili sme atrakcie. Vytvorili sme ulicu kvalitných vín, ulicu remeselníkov, miesto pre stravu a občerstvenie a lunapark dostal svoj priestor," priblížil Pápay s tým, že Žitnoostrovský jarmok má 35-ročnú tradíciu. "Novinkou je, že okrem predajcov sa objavia aj podnikatelia, ktorí využívajú obrovský záujem ľudí na marketingové ciele, neprídu predávať, ale prezentovať svoje výrobky a služby," pokračoval vedúci.

Podľa jeho ďalších slov dopyt po miestach pre predajcov jedál a nápojov viacnásobne prevyšuje priestorové možnosti jarmoku, špeciality bude ponúkať 50 trhovníkov. Nebude núdza ani o ďalších predajcov, tradične bohatá ponuka sa chystá z rôzneho šatstva, výrobkov z dreva, na mieste vyrábaných produktov ľudových remeselníkov a iného jarmočného tovaru. Predajcovia prichádzajú z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Českej republiky, Maďarska, Rumunska a Poľska, konštatoval.

Vedúci prezradil, že napriek plánom návratné poháre tento rok ešte budú chýbať, novinkou však je paušálny poplatok za elektrinu pre predajcov jedál a nápojov.

"Žitnoostrovský jarmok je známy aj vychýreným kultúrnym programom. Mysleli sme na všetky vekové kategórie. Počas dňa vystúpia miestni účinkujúci, počas troch večerov obecenstvo budú zabávať známi hostia, skupina Beatrice, TNT, Starmania a Áron Kovács & Star Machine, Balkan Fanatik,"
ozrejmil Pápay. Na záver dodal, že podľa meteorológov počasie bude vyhovujúce.