Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Žitnoostrovský jarmok otvoril dnes svoje brány

Ilustračné foto Foto: TASR/Edmund Örzsik

Podľa slov primátora má návštevnosť jarmoku stúpajúcu tendenciu.

Dunajská Streda 24. septembra (TASR) – Tradičný, štvordenný, v poradí už 35. Žitnoostrovský jarmok otvoril dnes v Dunajskej Strede primátor Zoltán Hájos. Vo svojom príhovore poukázal na to, že mesto vyrástlo v starodávnom období na križovatke obchodných ciest. Svojou polohou bolo miestom s čulým obchodným ruchom.

Podľa jeho slov si Dunajská Streda svoj obchodný charakter zachovala až dodnes. "Na túto tradíciu vsadilo aj vtedajšie vedenie nášho mesta, keď v roku 1980 zorganizovalo prvý Žitnoostrovský jarmok,“ konštatoval primátor. Pripomenul, že počet návštevníkov prvých jarmokov sa rátal v tisícoch. „V ostatných rokoch vidíme veľkú zmenu v ich počte, má to stúpajúcu tendenciu, ale zmenil sa aj celý charakter jarmoku. Môžeme povedať, že v okresnom sídle vyrástol kultúrny a gastronomický festival. Počas štyroch jarmočných dní naše mesto privíta niekoľko desiatok tisíc ľudí, a to nielen zo Žitného ostrova, ale i zo vzdialenejších regiónov, dokonca aj zo zahraničia,“ priblížil Hájos.

"Pred piatimi rokmi sme realizovali rozsiahle investície do Mestského parku voľného času a rozdelili sme atrakcie. Vytvorili sme ulicu kvalitných vín, ulicu remeselníkov, miesto pre stravu a občerstvenie a lunapark dostal svoj priestor," priblížil vedúci odboru finančného a evidencie majetku Mestského úradu Dunajská Streda Zoltán Pápay s tým, že novinkou tohto ročníka sú podnikatelia, ktorí využívajú záujem ľudí na marketingové ciele. "Neprídu predávať, ale prezentovať svoje výrobky a služby," povedal.

Podľa jeho ďalších slov dopyt po miestach pre predajcov jedál a nápojov viacnásobne prevyšuje priestorové možnosti jarmoku, špeciality ponúka 50 trhovníkov. Nie je núdza ani o ďalších predajcov, chystá sa tradične bohatá ponuka šatstva, výrobkov z dreva, na mieste vyrábaných produktov ľudových remeselníkov a iného jarmočného tovaru. "Predajcovia prišli z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Rumunska a Poľska," konštatoval Pápay.  

Žitnoostrovský jarmok je známy aj svojím kultúrnym programom. "Mysleli sme na všetky vekové kategórie. Počas jednotlivých dní vystúpia miestni účinkujúci, populárne skupiny i sólisti nie len zo Slovenska ale i Maďarska," dodal.