Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Manažér unesený v Berlíne je medzi 22 osobami obvinenými z korupcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa obvinení Thang porušil zákon tým, že spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firme PVN, schválil bez výberového konania zmluvu na stavbu elektrárne.

Hanoj 26. decembra (TASR) - Vietnamské úrady obvinili 22 vedúcich pracovníkov z ropného priemyslu, vrátane vysokopostaveného politika a vplyvného manažéra údajne uneseného vietnamskými bezpečnostnými silami v Berlíne, z porušenia zákonov pri riadiacej práci a z korupcie. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA.

Dinh La Thang, bývalý člen politbyra vietnamskej komunistickej strany a niekdajší stranícky šéf v Hočiminovom Meste, bol obvinený zo "zámerného porušenia štátnych predpisov pri riadení hospodárstva, čo malo počas jeho pôsobenia vo funkcii predsedu štátnej ropnej spoločnosti PetroVietnam (PVN) vážne následky", uviedla prokuratúra v utorkovom oznámení.

Podľa obvinení Thang porušil zákon tým, že spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firme PVN, schválil bez výberového konania zmluvu na stavbu elektrárne.

Súdený bude aj Trinh Xuan Thanh - bývalý šéf PVC, ktorý v roku 2016 ušiel z Vietnamu do Nemecka, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. Údajne ho v júli v Berlíne uniesli vietnamské bezpečnostné sily a teraz čelí tým istým obvineniam ako Thang, navyše je obvinený aj zo sprenevery majetku.

Podľa obžaloby Thanh nariadil výkonnému riaditeľovi PVC, aby takmer 66 miliónov dolárov od PVN presunul na stavbu, ale potom väčšinu týchto peňazí použil na iné účely PVC. Touto metódou pripravil vládu v prepočte o 5,4 milióna dolárov.

Thanh s ďalším komplicom nariadili dvom manažérom PVC, aby sfalšovali dokument, vďaka ktorému mohli spreneveriť v prepočte 585.000 dolárov. Thanh dostal z tejto sumy 180.000 dolárov.

Súdny proces s mužmi je naplánovaný v Hanoji na január, ale presný dátum ešte nebol stanovený.

V prípade odsúdenia hrozí Thanhovi dokonca trest smrti.