Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

VIDEO: R. Kaliňák považuje obvinenia pri únose Vietnamca za absurdné

Na snímke bývalý minister vnútra SR, poslanec NR SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v rozhovore s médiami po rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 9. augusta 2018. Jediným bodom rokovania bolo objasnenie medializovaných informácií o únose občana VSR. Foto: TASR Marko Erd

Kauzu údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha vyšetrujú aj slovenské orgány činné v trestnom konaní.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Podľa exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) zatiaľ čiastkové výsledky vyšetrovania únosu vietnamského občana hovoria o možnom neúmyselnom zapojení SR do celej akcie. Uviedol to vo štvrtok po rokovaní mimoriadneho brannobezpečnostného výboru.



Kaliňák považuje obvinenia o tom, že priamo vydával pokyny pri údajnom únose Vietnamca vládnym špeciálom za "scestné a absurdné". Časť mimoriadneho výboru sa mala konať verejne, práve na Kaliňákov podnet sa však celé rokovanie odohralo v utajenom režime. Navrhol to preto, aby mali poslanci komplexné informácie od ministerky, ktorá by inak nemohla detailne hovoriť.

Kaliňák tvrdí, že Denník N, ktorý priniesol článok o priamom zapojení slovenskej strany do únosu, "iba klame a prináša neoverené fakty bez akýchkoľvek dôkazov". "Denník N zverejnil článok bez akýchkoľvek dôkazov na základe akýchsi anonymných svedectiev, ktoré sme vyvrátili. Ide o jednoznačný pokus politikárčiť," povedal.

Kauzu údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha vyšetrujú aj slovenské orgány činné v trestnom konaní. Podľa Kaliňáka dovtedy nebol absolútne žiaden dôvod na to, aby polícia postupovala nad rámec zákonných možností. "Polícia ani orgány činné v trestnom konaní nemôžu konať mimo zákona. Nemali sme informácie o tom, že mal byť zapojený do tohto únosu slovenský vládny špeciál, ani že sme boli oklamaní vietnamskou stranou," povedal Kaliňák. Zároveň doplnil, že nemeckí vyšetrovatelia vypočuli zamestnancov hotela Bôrik, letiska či letecký personál. "Z týchto výsluchov nevyplynuli dôkazy o tom, že by mali okamžite konať naše úrady," poznamenal exminister.

Podľa poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý sa výboru zúčastnil, pôsobil Kaliňák "mimoriadne nervóznym dojmom, čo podľa neho môže niečo naznačovať". Ako doplnil, stále platí to, že ani po dnešku stále nevieme, ako to vlastne celé bolo.