Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Brichta sa stal viceprezidentom Medzinárodnej astronautickej federácie

Na snímke riaditeľ priemyselnej zložky Slovenskej vesmírnej kancelárie Michal Brichta po podpise memoranda o spolupráci so Slovenskou vesmírnou kanceláriou (SARIO) v UVP Technicom V Košiciach 18. septembra 2023. Foto: TASR - František Iván

Je tak prvým Slovákom vo vedení organizácie po 72 rokoch jej existencie.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Michal Brichta sa stal viceprezidentom Medzinárodnej astronautickej federácie (IAF). Je tak prvým Slovákom vo vedení organizácie po 72 rokoch jej existencie. TASR o tom informovala Renáta Pozdechová z odboru marketingovej komunikácie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) s tým, že zároveň tak aj región strednej a východnej Európy bude mať po siedmich rokoch zastúpenie vo vedení IAF.

Vedenie IAF zahŕňa prezidenta a 12 viceprezidentov, ktorí sú zvyčajne vedúci predstavitelia vesmírnych agentúr, firiem a výskumných inštitúcií. Združuje viac ako 500 členov zo 77 krajín. Jej cieľom je rozvíjať mierovú medzinárodnú spoluprácu vo vesmírnom sektore. "Pre rastúci slovenský vesmírny sektor je IAF dôležitým zdrojom nových príležitostí na medzinárodnú spoluprácu, ktorá sa stala ešte potrebnejšou po minuloročnom pridružení Slovenska do ESA," skonštatoval Brichta.

Do funkcie viceprezidenta Brichtu zvolili počas Medzinárodného astronautického kongresu v Baku zástupcovia stoviek členských organizácií, medzi ktoré patria aj najväčšie vesmírne agentúry ako ESA, NASA, čínska CNSA, japonská JAXA alebo indická ISRO. Rovnako tiež lídri vesmírneho priemyslu ako SpaceX, Blue Origin alebo Airbus.

Brichta je riaditeľom priemyselnej zložky Slovenskej vesmírnej kancelárie pôsobiacej v rámci SARIO. Venuje sa rozvoju vesmírneho sektora na Slovensku od roku 2019. Pomohol zvýšiť počet firiem a výskumných inštitúcií pôsobiacich vo vesmírnom sektore a Slovensku stať sa pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). V roku 2021 tak vznikla Slovenská vesmírna kancelária ako spoločný projekt agentúry SARIO a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.