Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

NOVINKY VO VEDE: Českí vedci skúmajú leukémiu, Mesiac je zrejme starší

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mesiac môže byť o 40 miliónov rokov starší ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z nového výskumu vzoriek mesačného prachu, ktoré v roku 1972 priviezla z Mesiaca misia Apollo 17.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Českí vedci skúmali nové možné spôsoby liečby leukémie, archeológovia vykopali v Iraku 2700 rokov starú sochu a Mesiac je zrejme o 40 miliónov rokov starší, ako sa predpokladalo. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Vedci objavili nové mutácie génu, ktoré potláčajú schopnosť organizmu eliminovať bunky s poškodenou DNA. Tento poznatok by mohol pomôcť pri vývine nových spôsobov liečby leukémie. Vyplýva to z výskumu českého Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied (ÚMG), ktorý zverejnil časopis Leukemia.

V spoločnom výskume Oddelenia biológie nádorovej bunky a Oddelenia hematoonkológie ÚMG vedci objavili nové mutácie v géne PPM1D, ktoré potláčajú prirodzenú funkciu proteínu p53. Ten je jedným z hlavných kontrolných mechanizmov, ktoré bránia množeniu nežiadúcich mutácií a rozvoju nádorových ochorení tým, že eliminuje bunky s poškodenou DNA. Práve v nádorových bunkách býva funkcia tohto proteínu narušená, v dôsledku čoho sa môžu nekontrolovateľne deliť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Pri vykopávkach na severe Iraku objavili 2700-ročnú alabastrovú sochu okrídleného asýrskeho boha, ktorá bola napriek svojim veľkým rozmerom takmer nepoškodená. Soche chýbala iba hlava, tá však už bola súčasťou zbierky Irackého múzea v Bagdade. V 90. rokoch ju pašerákom zhabali colníci, vyhlásil Pascal Butterlin, vedúci vykopávok a profesor blízkovýchodnej archeológie na Univerzite Paríž 1 Panthéon-Sorbonne.

Socha zobrazuje boha Aladlammúa, ktorý mal ľudskú hlavu, telo býka alebo leva a vtáčie krídla. Socha stála pred vstupom do mesta Chorsábád približne 15 kilometrov od moderného Mosulu a mala ho chrániť. Rozmery sochy sú 3,8 x 3,9 metra, váži približne 18 ton.

"Nikdy som nič takéto obrovské nevykopal, takéto veľké artefakty sa zvyčajne podarí objaviť iba v Egypte alebo Kambodži," vyhlásil Butterlin.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Pavol Zachar


Socha vznikla za kráľa Sargona II., ktorý vládol od roku 722 do roku 705 p.n.l. "Detailnosť vypracovania je neuveriteľná," doplnil Butterlin.

Mesiac môže byť o 40 miliónov rokov starší ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z nového výskumu vzoriek mesačného prachu, ktoré v roku 1972 priviezla z Mesiaca misia Apollo 17.

Pred viac než štyrmi miliardami rokov sa mladá planéta Zem zrazila s telesom veľkosti Marsu. Do vesmíru sa pri tom vyvrhlo obrovské množstvo materiálu, z ktorého sa neskôr sformoval Mesiac. Presný čas jeho vzniku zatiaľ nie je známy, vedci však vďaka najnovšiemu výskumu získali presnejšiu predstavu, že sa to stalo najmenej pred 4,46 miliardy rokov.