Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Európska noc výskumníkov prinesie aj diskusiu o povolaniach budúcnosti

Na archívnej snímke festival vedy - Noc výskumníkov Foto:

Fanúšikovia vedy a techniky sa dozvedia, ako úspešne pristáť na kométe letiacej rýchlosťou 135.000 kilometrov za hodinu.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Pristátie na kométe i príprava na let do vesmíru, to všetko čaká návštevníkov tohtoročnej Noci výskumníkov, ktorej 11. ročník pod mottom "Made by Science – Vytvorené vedou" dnes predstaví takmer 1400 slovenských a zahraničných vedcov. Vedecké projekty budú umiestnené v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach. TASR o tom informovali predstavitelia Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA).

Návštevníci si napríklad vyskúšajú ovládanie robotov a zistia, kde stretnú Nano a bio v každodennom živote. Predstaví sa aj Matt Taylor, astrofyzik a šéf vesmírneho projektu Rosetta. Fanúšikovia vedy a techniky sa dozvedia, ako úspešne pristáť na kométe letiacej rýchlosťou 135.000 kilometrov za hodinu. Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburger priblíži, čo všetko si od astronauta a vedca vyžaduje príprava na let do vesmíru. "Možno aj to bude impulzom, aby sme o 20 rokov mohli mať na Noci výskumníkov telemost s prvou Slovenkou na Marse," dodal výkonný riaditeľ SOVVA Daniel Straka.



Súčasťou podujatia bude viac ako 200 vedeckých expozícií. "Výdobytky vedy vďaka ich každodennému využívaniu berieme ako samozrejmosť, čo je v poriadku," povedala Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady SOVVA. Podľa jej slov je však dobré ľuďom pripomenúť, že tieto samozrejmosti by bez vedcov a vedy nemali.



Chýbať nebude ani zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku, keďže projekt podporuje rámcový program Európskej únie na podporu výskumu, vývoja a inovácií Horizon 2020 v časti Marie Sklodowska-Curie actions. Na slávnostnom otvorení Európskej noci výskumníkov sa zúčastní aj podpredseda EK Maroš Šefčovič.



"Technologická transformácia a digitalizácia ovplyvňujú pracovné miesta prakticky v každom odvetví. Mnohé z dnešných pracovných miest pred desiatimi rokmi ani neexistovali a v budúcnosti vzniknú ešte mnohé ďalšie, úplne nové. Tomuto trendu sa nevyhne ani Slovensko a musíme sa na to pripraviť – nie zajtra, nie v budúcnosti, ale okamžite," uviedol Šefčovič. Ten bude dnes o 16.00 h spolu s rektorom Slovenskej technickej univerzity Robertom Redhammerom a predsedníčkou Asociácie doktorandov Slovenska Katarínou Rentkovou diskutovať na aktuálnu tému Povolania budúcnosti.

Podujatia noci výskumníkov dnes popoludní privíta bratislavská Stará tržnica, v ktorej bude k dispozícii aj prehliadka vedeckých stánkov. Poľský inštitút bude hostiť diskusiu s držiteľmi grantu Marie Sklodowska Curie. Otvorenie Európskej noci výskumníkov je na programe o 18.15 h.