Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Európska vesmírna agentúra ocenila J. Baláža za prístroj k misii Juice

Na snímke J. Baláž. Foto: Foto: ESA a archív ÚEF SAV, v.v.i.

Sonda Juice (JUpiter ICy moons Explorer) v hodnote 1,6 miliardy eur odštartovala 14. apríla z kozmodrómu Kourou na osemročnú púť k Jupiteru.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Európska vesmírna agentúra (ESA) ocenila vedca Jána Baláža z Ústavu experimentálnej fyziky (ÚEF) Slovenskej akadémie vied (SAV) za prístroj, ktorý je súčasťou vybavenia sondy Juice. Tá bude študovať časticové prostredie v okolí Jupitera a jeho mesiacov. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Baláž a jeho tím významne prispeli ku konštrukcii prístrojového komplexu PEP (Particle Environment Package). "Prístroj bude študovať časticové prostredie Jupitera, s ktorým ´galileovské´ mesiace efektívne interagujú, keďže sa nachádzajú vnútri intenzívnych radiačných Van Allenových pásov tejto obrej planéty. Interakcie Ganymeda sú ešte komplexnejšie, keďže tento mesiac má aj vlastné magnetické pole," priblížila hovorkyňa.

Súčasťou vedeckého komplexu PEP je aj anti-koincidenčný detektor ACM, ktorý bol vyvinutý a skonštruovaný v košickom ÚEF SAV. Jeho úlohou je registrovať častice vysokých energií cez tieniaci plášť aparatúry PEP do jej detekčného systému. "Bez detektora ACM by senzor PEP-JDC nevedel spoľahlivo odlíšiť plazmové častice nízkych energií od rušivých efektov prenikavých častíc vysokých energií," uviedol Baláž.

Sonda Juice (JUpiter ICy moons Explorer) v hodnote 1,6 miliardy eur odštartovala 14. apríla z kozmodrómu Kourou na osemročnú púť k Jupiteru. Počas blízkych preletov bude podrobne skúmať jeho mesiace Európa, Ganymedes a Kallisto. V závere misie sa sonda zachytí na orbite okolo mesiaca Ganymedes, čím sa prvýkrát v histórii dielo vytvorené človekom stane obežnicou mesiaca inej planéty.