Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Lajčák na konferencii UNESCO: Multilateralizmus čelí novým rizikám

Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Lajčák - minister zahraničných vecí SR - sa podelil o štyri hlavné posolstvá o budúcnosti multilateralizmu a úlohe UNESCO v ňom.

Paríž 31. októbra (TASR) - Riziká odpútania sa od nášho multilaterálneho systému sú natoľko vysoké, že ak nebudeme konať, obrátia sa proti nám, uviedol v utorok predseda Valného zhromaždenia (VZ) OSN Miroslav Lajčák na 39. zasadnutí Generálnej konferencie Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži. Konferencia sa začala v pondelok a potrvá do 14. novembra.

Lajčák - minister zahraničných vecí SR - sa podelil o štyri hlavné posolstvá o budúcnosti multilateralizmu a úlohe UNESCO v ňom.

Prvým je podľa neho to, že multilateralizmus potrebujeme viac než kedykoľvek predtým. Poznamenal, že OSN funguje už 72 rokov, pričom ide o obdobie plné multilateralizmu.

"Spolupráca medzi národmi mala obrovský prínos. Ukázala nám, že spoločná práca prináša viac a lepších výsledkov, než keď konáme sami. V roku 2015 dosiahlo naše medzinárodné spoločenstvo dva veľmi dôležité medzníky, a to vo forme Cieľov udržateľného rozvoja a Parížskej dohody. Ak budú dohody implementované, budú chrániť planétu a urobia z nej lepšie miesto pre každého," uviedol Lajčák.

Druhé posolstvo sa podľa neho týka toho, že UNESCO zohráva rozhodujúcu úlohu v našom multilaterálnom systéme. "Zjednotilo aktérov z celého sveta, aby chránili naše spoločné kultúrne dedičstvo. Podporuje spoluprácu pre pokrok v oblasti vzdelávania, vedy a techniky, čo je pre nás všetkých prínosom. Ako špecializovaná agentúra ponúka zásadnú podporu mnohým iniciatívam OSN," povedal Lajčák. Vyjadril však poľutovanie nad rozhodnutím niektorých členských štátov vzdať sa členstva v UNESCO.

Tretím posolstvom je to, že multilateralizmus musí ísť nad rámec formalít, pokračoval predseda VZ OSN.

"Nemôže to byť niečo, čo sa deje len v oficiálnych dokumentoch alebo na podujatiach na vysokej úrovni. Ak to máme zabezpečiť, musíme uprednostniť skutočnú interakciu a skutočný dialóg. To sa musí stať na všetkých úrovniach. Ale toto je to dôležité pre vás, lídrov," odkázal Lajčák.

Posledným posolstvom je podľa jeho slov to, že spolupráca medzi UNESCO a VZ OSN musí pokračovať a rásť. Uviedol, že sa teší na spoluprácu v mnohých oblastiach vrátane nasledovných:

- budovanie a udržanie mieru

- voda a hygiena

- mládež, vzdelávanie a predchádzanie násilnému extrémizmu

- klimatické opatrenia

- financovanie rozvoja

- migrácia

Miroslav Lajčák v závere svojho prejavu predniesol výzvu: "Znovu sa zaviažme k multilateralizmu. Splňme sľuby, ktoré sme dali, aby sme všetkým ľuďom umožnili žiť slušný život v pokoji a na udržateľnej planéte. Mobilizujme sa na posilnenie UNESCO a širšieho systému OSN. A všetci začnime s veľmi jednoduchým krokom: rozprávaním sa medzi sebou."