Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Mesto Litomyšl zo Zoznamu UNESCO otvorí turistickú sezónu

Na snímke mesto Litomyšl. Foto: Wikipedia

Tohtoročné päťdňové podujatie (25.-29.4.) ponúka pestrý program pre všetky vekové kategórie.

Bratislava/Litomyšl 23. apríla (TASR/TERAZ.sk) – Východočeské mesto Litomyšl zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO začína kultúrnu a turistickú sezónu tradičným otvorením kúpeľnej sezóny. Tohtoročné päťdňové podujatie (25.-29.4.) ponúka pestrý program pre všetky vekové kategórie.

"Máme aktivity k stému výročiu Československa nielen v rámci českého zväzu obcí UNESCO, ktorý má spoločný celoročný projekt so slovenskými svetovými pamiatkami. Ale Litomyšl má aj partnerskú zmluvu s mestom Levoče, ktoré je tiež v zozname UNESCO. Sme v prípravnej fáze projektu osláv a na jeseň uskutočníme koncert v Levoči. Významné jubileum má aj náš zámok, pripomíname si 450. výročie jeho vzniku. Na to reagujeme spolu s Národným pamiatkovým ústavom, ktorý v ňom pripraví expozíciu. Mesto Litomyšl participuje na propagácii tohto výročia a organizuje rôzne podujatia," povedal pre TASR jeho starosta Radomil Kašpar.

V úvode otvorenia sezóny (25.4.) bude v Smetanovom dome koncert k 100. výročiu vzniku Československa pod názvom Pocta českej opere. V rôznych vnútorných a verejných priestoroch až do nedele (29.4.) sa uskutočnia ďalšie koncerty rozličných hudobných žánrov, humoristické a iné výstavy, literárne, filmové, tanečné, divadelné, prehliadkové, gastronomické a ďalšie podujatia.

Hlavné víkendové dianie sa začne v sobotu v historickom centre pod názvom Kolonáda ožíva, kde nebude chýbať popoludňajšie slávnostné otvorenie 7. Litomyšlovskej kúpeľnej sezóny. Okrem súťaže o najkrajší kúpeľný klobúk, kostým a pár, tam budú tvorivé dielne pre deti aj dospelých, slnečné kúpele v múzeu, lehátková vyhliadka s ďalekohľadom na renesančný zámok zo zoznamu UNESCO, prejazd veteránskych áut kolonádou i slávnostný sprievod.

Možno sa zúčastniť na prehliadkach revitalizovaných budov na zámockom návrší a bežne turisticky neprístupných miest, absolvovať v zámockom parku piknik s gitarou a rodinou či priateľmi. Tiež zúčastniť sa na niektorej z nočných tancovačiek alebo si vytvoriť písané sgrafito na počesť výročia svetoznámeho zámku, ktorý ich má na fasáde vyše 8000 s rôznymi motívmi.