Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Na Slovensku dnes odštartovalo podujatie Týždeň vedy a techniky

Slávnostné otvorenie Týždňa vedy a techniky sa uskutočnilo v pondelok 10. novembra 2014 v priestoroch Centra vedecko-technických informácií SR na Lamačskej ceste v Bratislave. Počas celého týždňa sa budú na Slovensku konať zaujímavé prednášky, prezentácie, výstavy, workshopy a iné aktivity, ktoré priblížia verejnosti najnovšie poznatky z vedy a techniky. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenská akadémia vied poskytne verejnosti možnosť stretnúť sa so svojimi vedcami a navštíviť ich pracoviská.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Prezentácia výsledkov práce slovenských vedcov a výskumníkov - aj to je jeden z cieľov podujatia Týždeň vedy a techniky, ktorý sa začína dnes a potrvá do 16. novembra. Záujemcovia v rámci týchto dní môžu navštíviť viac ako 300 podujatí po celom Slovensku.

Slovenská akadémia vied (SAV) napríklad poskytne verejnosti možnosť stretnúť sa so svojimi vedcami a navštíviť ich pracoviská. V rámci Týždňa vedy a techniky pripravili pracovníci všetkých troch jej oddelení – oddelenia neživej prírody, živej prírody a chemických vied i oddelenia spoločnosti a kultúry – podujatia v Bratislave, Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici, Zvolene a Tatranskej Lomnici.



Galéria prezentácií:





V rámci svojej iniciatívy Energia pre vzdelanie sa k Týždňu vedy a techniky aktívne pripájajú aj Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, ktoré sú jeho hlavným partnerom. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, v stredu (12.11.) udelí spoločnosť ceny Aurela Stodolu za najlepšie záverečné práce študentov súvisiace s energetikou. Spoločnosť zároveň na podujatí Science Talk v novom infocentre Energoland v Mochovciach udelí v piatok (14.11.) štipendiá 25 študentom rôznych vysokých škôl z celého Slovenska.

Týždeň vedy a techniky na Slovensku organizuje pravidelne Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spolu s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti Centra vedecko-technických informácií SR. Počas týždňa vedy a techniky odovzdajú organizátori festivalu aj Cenu za vedu a techniku. Prvýkrát bude súčasťou podujatia filmový festival vedeckých filmov. Podrobný program možno nájsť na stránke www.tyzdenvedy.sk.