Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu udelili za výskum mRNA vakcín

Thomas Perlmann (vpravo) vyhlasuje víťaza Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu za rok 2023 Katalin Karikó a Drew Weissman (na obrazovke) v Karolinska Institute v Štokholme, pondelok 2. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Laureáti prispeli k bezpríkladnému tempu vývoja vakcín počas jedného z najväčších ohrození pre ľudské zdravie moderných čias, uviedol výbor.

Štokholm 2. októbra (TASR) - Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu za rok 2023 získali v pondelok americká biochemička maďarského pôvodu Katalin Karikó a americký imunológ Drew Weissman za výskum, ktorý viedol k vývoju prvých vakcín proti ochoreniu COVID-19 s technológiou mRNA. TASR o tom informuje na základe oznámenia Nobelovho výboru v Štokholme, ktorý Nobelovu cenu udeľuje.

"Laureáti prispeli k bezpríkladnému tempu vývoja vakcín počas jedného z najväčších ohrození pre ľudské zdravie moderných čias," uviedol výbor.

Obaja vedci pôsobia na lekárskej fakulte Pennsylvánskej štátnej univerzity (Pennsylvania State University - PSU). Už pred viac než 15 rokmi objavili spôsob, ako modifikovať mediátorovú ribonukleovú kyselinu mRNA. Neskôr vyvinuli metódu na jej umiestnenie do lipidových nanočastíc. To umožnilo rýchle vytvorenie účinných vakcín proti COVIDU-19, ktoré využívajú technológiu mRNA. V očkovacích látkach ju používajú aj americká spoločnosť Moderna a konzorcium Pfizer/BioNTech.

Vlaňajším držiteľom ceny za fyziológiu a medicínu je švédsky genetik Svante Pääbo za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominidov a ľudskej evolúcie.

Thomas Perlmann, tajomník Nobelovho zhromaždenia (vpravo) vyhlasuje víťaza Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu za rok 2023 Katalin Karikó a Drew Weissman na Karolinska Institute v Štokholme, pondelok 2. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


V utorok oznámia mená ocenených za fyziku, v stredu za chémiu a vo štvrtok za literatúru. Nositeľa Nobelovej ceny za mier oznámia v piatok. Túto cenu ako jedinú odovzdávajú v nórskej metropole Oslo, nie v Štokholme.

Alfred Nobel bol úspešný podnikateľ a vynálezca. V poslednej vôli poveril Švédsku akadémiu vied udeľovaním cien za mimoriadne výkony vo fyzike a chémii, Švédsku akadémiu písomníctva cenou za literatúru, Cenu za fyziológiu alebo medicínu určuje Karolínsky inštitút v Štokholme a cenu za mier nórsky parlament. V tom čase tvorili obe krajiny personálnu úniu a nórsky parlament sa usiloval o samostatnosť. Švédi preto obviňovali Nobela z nedostatku vlastenectva.

Laureáti si ceny slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia Nobelovej smrti. Okrem pamätnej medaily a diplomu získajú aj finančnú odmenu 11 miliónov švédskych korún (viac než 923.800 eur) z výnosu Nobelovho majetku.

O týždeň v pondelok (9. októbra) oznámia nositeľov ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela. Často sa neprávom nazýva Nobelova cena za ekonómiu, vznikla však v roku 1969 a nie je súčasťou dedičstva Alfreda Nobela.