Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Noc výskumníkov príblíži pristátie na kométe či vesmírny let

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Súčasťou podujatia bude viac ako 200 vedeckých expozícií.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Roboti, pristátie na kométe či príprava na let do vesmíru, to všetko čaká návštevníkov tohtoročnej Noci výskumníkov, ktorej jedenásty ročník sa bude konať v piatok 29. septembra. Predstaví sa na nej okolo 1.400 slovenských a zahraničných vedcov. Mottom podujatia je "Made by Science – Vytvorené vedou". Vedecké projekty budú umiestnené v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach.

Návštevníci si napríklad vyskúšajú ovládanie robotov a zistia, kde stretnú Nano a bio v každodennom živote. Predstaví sa aj Matt Taylor, astrofyzik a šéf vesmírneho projektu Rosetta. Fanúšikovia vedy a techniky sa dozvedia, ako úspešne pristáť na kométe letiacej rýchlosťou 135.000 kilometrov za hodinu. Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburger zas priblíži, čo všetko si od astronauta a vedca vyžaduje príprava na let do vesmíru. "Možno aj to bude impulzom, aby sme o 20 rokov mohli mať na Noci výskumníkov telemost s prvou Slovenkou na Marse," dodáva výkonný riaditeľ Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) Daniel Straka.

Súčasťou podujatia bude viac ako 200 vedeckých expozícií. "Výdobytky vedy vďaka ich každodennému využívaniu berieme ako samozrejmosť, čo je v poriadku," povedala Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady SOVVA. Podľa jej slov je však dobré ľuďom pripomenúť, že tieto samozrejmosti by bez vedcov a vedy nemali.

Chýbať nebude ani zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Projekt je totiž podporovaný rámcovým programom Európskej únie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizon 2020 – v časti - Marie Sklodowska-Curie actions. Na podujatí bude diskutovať aj eurokomisár Maroš Šefčovič v rámci diskusie Povolania budúcnosti. "Materské, základné, ale aj stredné školy, sa zase môžu prihlásiť na rôzne sprievodné podujatia vo svojom regióne. Pre košický región sme pripravili napríklad astronomické tvorivé dielne vo hvezdárni v Medzeve," dodáva Straka, ktorý verí, že podujatie priláka podobné množstvo návštevníkov ako minulý rok, keď ich bolo okolo 185.000.

"Teší nás, že po rokoch patrí k najväčším podujatiam, presahujúcim aj návštevnosti letných festivalov, práve podujatie venované vede. Týmto pozývame všetkých, aby odložili piatkovú návštevu kina a vybehli sa pozrieť na to, čo im veda prináša v každodennom živote," pozýva riaditeľ SOVVA.