Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Program Masterclasses na UNIZA priblížil výskumníkom svet častíc

Na archívnej snímke z 31. mája 2007 je pohľad na veľký hadrónový urýchľovač v tuneli v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve. Foto: TASR/AP Photo

Študenti sa stretli s reálnymi dátami centra európskeho jadrového výskumu CERN v Ženeve.

Žilina 19. februára (TASR) – Viac ako stovka mladých výskumníkov z 11 krajských gymnázií v uplynulých dňoch nahliadla do sveta časticovej fyziky prostredníctvom 14. ročníka medzinárodného programu Masterclasses na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA). Novinkou bola možnosť nahliadnuť do laboratória laserových technológií. TASR o tom informovala Martina Slavíková z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

„Program sa začal prednáškou Mikuláša Gintnera z Katedry fyziky Elektrotechnickej fakulty UNIZA na tému Podivný mikrosvet. Doktorand z Katedry jadrovej fyziky a biofyziky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Matej Melo z vlastnej skúsenosti priblížil problematiku urýchľovačov a detektorov častíc,“ povedala Slavíková a doplnila, že prednášku na tému „Čo je nové v gravitačných vlnách“ prezentoval vedúci oddelenia všeobecnej fyziky a elementárnych častíc Katedry fyziky Elektrotechnickej fakulty UNIZA a súčasne národný koordinátor podujatia Masterclasses Ivan Melo.

Po teoretickom úvode nasledovala praktická časť, v ktorej sa už študenti stretli s reálnymi dátami centra európskeho jadrového výskumu CERN v Ženeve. Ich úlohou bolo identifikovať častice, ktoré vznikli v procesoch kolízií protibežných zväzkov urýchlených protónov. „Ako každý deň Masterclasses, aj tento končil videokonferenciou, počas ktorej sa študenti spojili s dvoma moderátormi v CERN-e, aby skombinovali a prediskutovali svoje výsledky. Partnermi na daný deň im boli študenti z Moskvy, Marakéšu a Bergenu,“ priblížila Slavíková.

Medzinárodné Masterclasses sú vedené Technickou univerzitou v Drážďanoch a QuarkNetom v úzkej spolupráci s International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Nosnou myšlienkou programu je nechať študentov pracovať tak, ako to robia skutoční vedci. Masterclasses v tomto roku prebiehajú od 15. februára do 28. marca.